Grmljavina i tuča nad Zagrebom

24.07.2023.

Zadnja izmjena 23:49

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/A.V./M.M.

Munje iznad Zagreba

Munje iznad Zagreba

Foto: Igor Soban / Pixsell

Još se nije sanirala šteta od prošlotjednog nevremena, a već je stiglo novo. Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje - izuzetno opasno vrijeme - za zagrebačku regiju. Ističu da je na širem području grada, noćas i sutra velika vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim udarima vjetra.

Gošća središnjeg Dnevnika HTV-a bila je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. 

'U utorak možemo očekivati vrlo olujan dan'


- U utorak možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan. Već danas će biti mjestimice nevremena. Jedno se sa zapada približava zagrebačkom području, tj. zapadnom dijelu Hrvatske. To je međutim nešto puno slabije i puno manje nego što je bilo ono što smo doživjeli prošli tjedan ali sutra će biti dan u kojem sigurno valja pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija. Bit će i jakog vjetra i lokalne tuče i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom, rekla je  Dunja Mazzocco Drvar

Tvrdi kako će već ujutro na udaru biti Primorje i sjeverni Jadran i dio srednjeg Jadrana, a zatim će se nepovoljno vrijeme širiti po ostatku Hrvatske. 

- Vidimo da su ekstremi postali sve češći i u vremenskoj i u prostornoj skali. Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uvjete, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplina i energija za ovakve sustave, a i sve više vlage u ovako toplom zraku, a ona je gorivo za ovakve sustave.

Posljednjih osam godina bile su najtoplije otkad je mjerenja.  Takve pojave, smatra Mazzocco Drvar, trebale bi se nastaviti što ne znači nužno da će svaka iduća godina biti toplija od prethodne jer postoje godišnje varijacije. 

- Međutim, trenda je takav da će se globalno zatopljenje još nekoliko desetljeća nastaviti. Sve ovisi o tome koliko brzo počnemo provoditi određene mjere i koliko brzo one počnu pokazivati rezultate. Ono što sigurno znamo je da čak i kad prestanemo emitirati stakleničke plinove temperatura će nastaviti rasti. 

- Situacija je ozbiljno shvaćena, ali i dalje nije dovoljno jasno što i tko točno treba poduzeti. Nacionalna razina misli da će lokalna nešto poduzeti, a lokalna se pak oslanja na nacionalnu. Mnogi misle da ćemo klimatske promjene usporiti ili riješiti mi koji se bavimo klimom što nije točno. Svi se moramo tome posvetiti. Kao što kaže recentna europska strategija za prilagodbu klimatskim promjenama- brže, sustavnije i jače nego li smo do sada radili, zaključila je Mazzocco Drvar. 

Narančasto upozorenje za utorak


Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da je narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme izdano i za utorak, cijeli dan za: Zagreb, Rijeku, Karlovac i Gospić, a za osječku regiju od podneva.

Građane se poziva da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i da se zaštite od munja.

Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

U ranijoj obavijesti stoji da na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like i kontinentalnog dijela Hrvatske, od ponedjeljka poslijepodne do kraja utorka, postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Nevrijeme lokalno može biti izraženije i praćeno obilnijom oborinom.

Nevrijeme zahvatilo Švicarsku i Italiju


Strašno nevrijeme danas je zahvatilo Švicarsku i Italiju. 

U Švicarskoj je jedna osoba poginula, a nekoliko je ozlijeđeno.

Talijanski mediji i društvene mreže prenose da je tornado pogodio područje oko Milana. Vatrogasci su pozvani na intervencije zbog poplava, otpuhanih krovova i srušenih stabala. 

U Sloveniji tuča i jak vjetar 


Nevrijeme praćeno jakom tučom i vjetrom, koji je rušio drveće i krovove, zahvatilo je u večernjim satima Sloveniju.

Meteoinfo Slovenija objavio je na Facebooku da nove snažne olujne ćelije dolaze iz smjera Italije, koje nose tuču, udare uragana i obilne padaline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!