Medić: Samoobnova je bila najbrži način

22.03.2022.

09:03

Autor: Ana Krolo Molnar/U mreži prvog/I.B./HRT

U mreži prvog

U mreži prvog

Foto: HTV / HRT

Prije točno dvije godine Zagreb je zatresao snažan potres i iza sebe ostavio golemu štetu, procijenjenu na više od 80 milijardi kuna, a pravi početak tek se očekuje. Iako je djelomična obnova državnih i javnih institucija počela, još se čeka sanacija domova građana. Zašto je obnova tako spora, što je najviše koči, kako ubrzati taj proces?

O tome su u emisiji U mreži Prvog govorili Gordan Hanžek iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Berislav Medić s Arhitektonskog fakulteta te Dario Krnjaković, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet grada Zagreba.

- Obnova će sad krenuti, velik je posao. Dugo je trajao. Nadam se da će to sad krenuti. Mi već gradimo zamjenske kuće na području Banovine. Postoji sinergija s ministrom. Imamo danas 390 milijuna kuna ugovorenih poslova. Nekonstrukcijska obnova - program koji se događa sad u Zagrebu, mi smo na Banovini počeli provoditi u 3. mjesecu prošle godine. Danas imamo organizirano gotovo 1900 kuća. 770 kuća u obnovi, to je 2600, 3400 projekata gotovih. Uglavnom mi danas na području Banovine, Zagrebačke i Karlovačke županije imamo u raznim fazama 10.000 projekata - stambenih jedinica, ne kuća, rekao je Hanžek.

- Mislim da se zakoni moraju mijenjati, zakoni nisu Sveta pisma. Mislim da smo već izmjenom zakona 29.10. učinili jedan pomak naprijed, dodao je.

Medić je komentirao mijenjanje zakona.

- Sigurno da zakone uvijek treba dorađivati. Prva verzija zakona bila je komplicirana za situaciju koja je bila. Sad je to bolje, sigurno da ima mana. Čini mi se da je uloga države, gdje bi se mogao napraviti napredak, je aktivnija uloga u tome da objasne ljudima što i kako. Vrlo često, pored ne izdavanja nekih rješenja po pitanju obnove - tu još ima mjesta za napredak, fali informacija. Ljudi još nisu sigurni hoće li dobiti novce, kad će, kako? To je demotivirajuće. Sve nas je to zateklo, ali mislim da je tu najveći prostor za napredak, istaknuo je.

Rekao je da je on od početka bio glavni motivator samoobnove.

- Čini mi se da je to gotovo jedini put. Za privatni, stambeni sektor. Mislim da je skoro nemoguće čekati državu. To čak nije ni logično. Država treba pomoći. Ali procedura u državi, kroz javne nabave, kroz sve što se događa, je puno sporija i neefikasnija, smatra. Netko se javi, pa se žali, pa se to otegne, često za male iznose. Svaki korak je javna nabava. Od projektanta, nadzora, tehničke kontrole. I to za iznose od 20.000 kuna. To sve traje. I samoobnova je bolja, ističe.

Komentirao je činjenicu da isplate počinju tek sada.

- Tu je država trebala biti aktivnija, prisutnija da tako kažem. Postoji nepovjerenje građana jer nitko još nije dobio, rekao je.

Sve aktivnosti usmjerene na povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti

Krnjaković je rekao da je grad Zagreb imao sastanak s nadležnim ministarstvom. S ministrom je dogovoreno da ćemo se na tjednoj bazi dogovarati i rješavati probleme da bi se povukao novac iz Fonda solidarnosti. Raspisano je 8 poziva za dodjelu nepovratnih financijskih sredstava. Dosad je alocirano oko 4 milijarde kuna, ugovoreno je oko milijardu i 100 milijuna kuna, dosad je u proračun vraćeno 114 milijuna kuna, rekao je.

Dodao je da Grad Zagreb obnavlja zgrade javne namjene - kulture, predškolstva, školstva, socijale, sporta.

Hanžek je rekao da se sad u Središnjem državnom uredu odluke donose "dovoljno brzo da uspijevamo servisirati obnovu".

- Sigurno u jednom trenutku to nije bio slučaj. Zadnji potres je bio u 8. mjesecu lani, koji je sve procjene štete vratio na početak. Ponovna snimanja stanja, ponovi izračuni. Puno toga se napravilo. Obnova samo stambenog fonda na Banovini će trajati 4 godine. To su ogromni iznosi. Samo u stambenom fondu je bilo 3,5 milijarde kuna. U međuvremenu nas je pogodila pandemija. Zdravstveni sektor je zahtijevao velika ulaganja, bolnice se ne mogu zatvoriti. Nakon toga imamo sad agresiju Rusije na Ukrajinu i to sad globalno utječe na sva tržišta, ovdje mislim na građevinsko. Dodajmo tome da su odnosi među stanarima komplicirani i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - tu će se, vjerujem, ići u smjeru reformskog paketa, a mora se ići, naglasio je.

Medić je rekao da je velik problem u trenutku, u kratkom vremenu, naći dovoljno dobrih ljudi, kvalitetnih, izbor kadrova.Misli da je suština problema da je država daleko od ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!