Habijan: Korupcija nema stranačku iskaznicu, Radolović: HDZ je jedina stranka osuđena za korupciju

11.11.2021.

08:58

Autor: Ana Krolo Molnar/U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT/D.D.

"Korupcija nema stranačku iskaznicu"

"Korupcija nema stranačku iskaznicu"

Foto: U mreži Prvog / HRT

Uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac bilo je tema emisije Hrvatskog radija "U mreži Prvog". Damir Habijan (HDZ) istaknuo je da treba poštivati načelo presumpcije nevinosti te da "ne idemo u dobrom smjeru ako ćemo to načelo gaziti i ponašati se onako kako se sada ponašaju neki oporbeni političari". Sanja Radulović (SDP) je pak izjavila da je "HDZ jedina stranka u RH koja je od neovisne sudske vlasti proglašena i optužena za korupciju, tako da HDZ kao politička opcija trenutačno na vlasti ima tu etiketu i za to je osuđena". 

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj i PNUSKOK-a jučer je, zbog tzv. afere Softver, uhićena bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac. Uhićen je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric te još dvije osobe. O ovom slučaju, ali i općenito o korupciji govore saborski zastupnici - HDZ-ov Damir Habijan, Sanja Radolović iz SDP-a i HSLS-ov Dario Hrebak.

Na pitanje koja je sudbina Gabrijele Žalac kao članice predstavništva HDZ-a Damir Habijan je rekao kako treba vidjeti što se Žalac uopće stavlja na teret i kako do tada vrijedi načelo presumpcije nevinosti.

- Danas bi trebali saznati više o tome što se gospođi Žalac stavlja na teret, a nakon toga HDZ kao najveća stranka, kao ozbiljna stranka, ima svoj interne akte, između ostalog ima statut koji vrlo jasno propisuje koja tijela u kojoj situaciji na koji način odlučuju u takvim situacijama, ali pričekajmo malo da vidimo što konkretno se kolegici Žalac stavlja na teret. Postoji načelo presumpcije nevinosti, i kao odvjetnik i kao pravnik, to je nešto što se uči na prvoj godini pravnog fakulteta, i ako gazimo to načelo, ako ćemo se ponašati onako kako se već sad ponašaju neki oporbeni političari, onda mislim da ne idemo u dobrom smjeru, rekao je Damir Habijan, HDZ.

Habijan se također nije složio na izjavu voditeljice da se u HDZ-u svako malo događaju neki novi slučajevi i afere.

- Korupcija nema stranačku iskaznicu, nema stranački predznak, koliko god to netko pokušavao nalijepiti HDZ-u. Sad bih mogao isticati niz drugih primjera političara drugih političkih opcija. Ne bih volio ići i u tom smjeru, volio bih generalno govoriti o strategiji sprječavanja korupcije. Mislim da svi ovi slučajevi koje sada imamo u tijeku, ova uhićenja bez obzira o kome se radi, neovisno o političkoj opciji, pokazuje da ova vlada ima jasan put u borbi protiv korupcije. Korupcija ima ime i prezime, ističe Habijan.

- Gospodin Habijan kaže da ne postoji politička opcija u Hrvatskoj koja ima korupcijsku etiketu, moram vas ispraviti, HDZ je jedina politička stranaka u Republici Hrvatskoj koja je od neovisne sudske vlasti proglašena i optužena za korupciju, tako da HDZ kao politička opcija trenutačno na vlasti ima tu etiketu i za to je osuđena, naglasila je Sanja Radolović, SDP.

- Mene uhićenje gospođe Žalac nije iznenadilo, ali ono što me je iznenadilo je uhićenje ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije - gospodina Petrica. Kao osoba koja se bavi prijavom i implementacijom projekata iz EU fondova mislim da mi svi skupa još nismo niti svjesni koji će problem ovo donijeti za korištenje sredstava iz EU fondova. Moram se referirati i na to da je upravo ex post kontrola, zbog koje se navodno i tereti gospodin Petric, je bila predmetom pregovora uz ex ante kontrolu da se ukine u sljedećem financiranju u programskom razdoblju 2021.-2027. Mislim da ćemo u narednim tjednima sigurno svjedočiti i većem broju uhićenja jer utjecaj na samu ex post kontrolu nije mogao doći od samo jedne osobe, zaključila je Radolović.

- Gledam nešto dobro što se dogodilo u ukupnoj priči, a to je takozvani OLAF. Imamo sad jedan dodatni mehanizam, Europska unija je odlučila da je Tamara Laptoš postala jedna od 22 tužitelja na razini Europske unije, koja će raditi na predmetima korupcije, utaje poreza,prevara. Oko 140 milijardi eura na razini cijele EU zbog korupcije, prevara, samo u 2018. godini je nestalo iz proračuna. Dobra stvar je da je i Hrvatska postala dio tog sustava gdje ćemo mi morati uložiti dodatan napor kako bi određene institucije počele ponašati kako bi se trebale ponašati. Neka se hapse svi koji to na ovakav način direktno rade. To je poruka svim političarima, rekao je Dario Hrebak, HSLS i dodao kako će zahvaljujući tome što smo u Europskoj uniji počinitelji odgovarati.

Više pogledajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!