08:24 / 03.03.2021.

Autor: U mreži Prvog/HR/HRT

Prijeti li bolnicama nestašica lijekova?

Lijekovi, ilustracija

Lijekovi, ilustracija

Foto: Josip Regovic / PIXELL

Veledrogerije su ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda prema 15 bolnica nakon što su njihovi dugovi premašili rekordnih šest milijardi kuna. Hoće li doći do nestašice lijekova u bolnicama, u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili su ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija Diana Percač i direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković.

Režim "jedan za jedan"

"Riječ je o bolnicama koje nisu platile ni nakon godinu dana od izdavanja fakture", pojasnila je Diana Percač navodeći da su veledrogerije pokrenule jedan zaštitni mehanizam kako bi bila osigurana isporuka lijekova. U režimu "jedan za jedan" bolnice sad plaćaju svoje najstarije fakture, a onda u tom iznosu im veledrogerije isporučuju lijekove i medicinske proizvode.

Tu je najviše županijskih bolnica, ali nažalost ušle su i neke kliničke bolnice u taj krug, pa ako se to ne zaustavi, uskoro ćemo imati još veći broj bolnica uključen u taj sustav, rekla je Percač. Teško je reći koji će to prvi lijek biti bez kojega će bolnice ostati, ali učinit ćemo sve da do toga ne dođe, dodala je Percač.

Jurković: Najgori mogući način

"Posve sigurno je kako ovakav način funkcioniranja nije dobar", rekao je direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković. Postojeći način plaćanja veledrogerijama je najgore moguće rješenje jer se u konačnici potiče potrošnja. Plaća se onaj najstariji dug i na taj načun smanjuje se koncentracija menadžmenta bolnica i menadžmenta sustava. Uvijek se događa ono "netko će to platiti", kaže Jurković.

Postoje i objektivni razlozi povećane potrošnje lijekova i rasta duga, a to je starenje stanovništva kao i novi skupi lijekovi. U posljednjih 10 godina je potrošnja skupih lijekova porasla s 400 milijuna na oko 1,7 milijardi kuna, dodao je Jurković. Kad svih 66 bolnica posluje negativno, to znači da u startu imate nerealne uvjete poslovanja, zaključio je.

Vukelić: Soljenje mora

"Imamo deficit u prihodima, imamo smanjene prihode, pogotovo u ovoj posljednjoj godini, u situaciji koja je nastala zbog bolesti COVID-19, imamo povećane rashode i za lijekove, i za testiranja i za bolovanja", rekao je ravnatelj HZZO-a
Lucian Vukelić

"Nije dobro, ali smo plivali i plivat ćemo i dalje dok ne napravimo stvarno jedan radikalan zaokret u pogledu cijelog sustava", kaže Vukelić. Potvrdio je kako se u nekim zdravstvenim ustanovama 100 posto novca troši za plaće, u nekim je to 70 posto. To je kao soljenje mora, nema koristi ako ustanovama koje sav novac potroše za plaće ubacujete još novca, jer ga one opet potroše na plaće, zaključio je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!