Višegodišnji napori medicinskih sestara urodili plodom

20.07.2022.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Medicinska sestra

Medicinska sestra

Foto: ilustracija / Shutterstock

Višegodišnji napori Hrvatske komore medicinskih sestara na priznavanju visoke stručne spreme konačno su urodili plodom. Vlada je priznala visoku stručnu spremu magistrama i magistrima na radnim mjestima prve vrste. Novom Uredbom, točno se propisuje koja radna mjesta s diplomom dobivaju veći koeficijent.

Snježana Krpeta, medicinska sestra iz bolnice u Vinogradskoj, opušta se nakon stresnog posla na godišnjem u Pakoštanima, uz svoje limune. Bila je u ratu, diplomirala prije sedam godina, odradila COVID, radila najteže poslove kao medicinska sestra i sada je napokon dočekala i priznavanje diplome.

- Mislim da bi plaća bila veća za oko 1.500 kuna. To je znatno povećanje pogotovo za kolegice koje rade u visoko diferenciranim postupcima, kaže mag. sestrinstva.

Na prvi pogled čini da će se plaća dizati samo glavnim medicinskim sestrama s diplomom. Krpeta kaže da nije tako.

- Medicinskim sestrama koje koordiniraju u palijativi, medicinskim sestrama koje rade u suzbijanju bolničkih infekcija, medicinske sestre na koje su prenesene više ovlasti, dijaliza, kaže.

U bolnici u Vinogradskoj u Zagrebu, od ukupno 1.400 medicinskih sestara i tehničara, njih do trideset može očekivati veću plaću. U prošlosti povećanje ih je dobilo ni dvadeset, odlukom ravnatelja.

U zadarskoj bolnici od 640 sestara, sličan postotak, oko 2 posto, onih koji će dobiti veću plaću.

- Do desetak bi ih moglo imati, ali to je otvoreno. Imamo jednu točku koja je sada u izmjeni koja kaže da magistre sestrinstva se mogu primiti na radna mjesta prve vrste, objašnjava glavna sestra u zadarskoj bolnici, mag. sestrinstva Darija Katuša.

Mlada zadarska medicinska sestra radi kao šefica na hitnom prijmu. U ožujku je magistrirala sestrinstvo, dobro podnosi stres. I njoj se priznaje fakultetska diploma.

- Stresno je pogotovo u ljetnim mjesecima, ali da se izdržati, kaže Emila Peroš, v.d. glavne sestre hitnog prijma u zadarskoj bolnici.

Hrvatska ima više medicinskih sestara s diplomom nego li, primjerice, Velika Britanija zbog toga što je dolazilo do neplaniranog obrazovanja pa bi se novom uredbom to barem donekle trebalo dovesti u red.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!