18:30 / 24.02.2021.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Ustavni stručnjak o Milanovićevoj namjeri da predloži kandidata za Vrhovni sud

Vrhovni sud Republike Hrvatske

Vrhovni sud Republike Hrvatske

Foto: Zeljko Lukunic / PISXELL

Predsjednik RH Zoran Milanović neće odustati od svog ustavnog prava da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, a to će biti osoba koja je spremna uvesti promjene u sudstvu čijim je trenutnim stanjem nezadovoljan velik dio građana, doznaje se na Pantovčaku.

Kako HRT neslužbeno doznaje, predsjednik nije zadovoljan s kandidatima koji su se prijavili jer ne donose promjene na bolje u pravosudnom sustavu, već održavaju postojeće stanje, pa je odlučio iskoristiti svoje ustavne ovlasti i ponuditi svojeg kandidata. Dakle, riječ je o kandidatu koji se nije formalno javio na poziv Državnog sudbenog vijeća. Zasad ne otkriva o kojem se kandidatu radi  zasad se ne otkriva.

Iz predsjednikova tima poručuju da s ničim ne treba žuriti jer mandat sadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi traje do srpnja. Ipak, ističu da će prijedlog doći na vrijeme kako bi se o njemu moglo raspraviti, a najkasnije do lipnja.

Predsjednik ne namjerava dopisom ni formalno obavijestiti DSV da se nije odlučio niti za jednog od trojice prijavljenih kandidata jer smatra da ga zakon na to niti ne obvezuje. Također u takvom scenariju izostaje i mogućnost raspisivanja novog javnog poziva.

Osim sa čelnicima HDZ-a i SDP-a, Milanović će razgovarati i s drugim političkim grupacijama, primjerice predstavnicima manjina.

Ako Sabor želi podržati predsjednikova kandidata koji će biti spreman unijeti promjene u pravosudni sustav izglasat će ga, u suprotnom će pokazati da žele "status quo", smatraju na Pantovčaku. Odbacuju tvrdnje vladajuće većine da predsjednik ne može predložiti osobu koja nije prošla javni poziv Državnog sudbenog vijeća (DSV), koje je u ovom slučaju, kako navode, svedeno na ulogu poštara. Neprihvatljivo je, ističu, da je tijelo koje bira suce i može ih razriješiti zakon ovlastio tek da kandidature proslijede Uredu predsjednika. Predsjednik će stoga iskoristiti svoje ustavo pravo, a svako drugo gledanje vodi do blokade.

Iako svjesni zakonske nedorečenosti i neusklađenosti s Ustavom, u Uredu predsjednika kažu da se nisu obratili Ustavnom sudu jer su Milanovićevi prethodnici na odgovore tog tijela čekali godinama.

- Ako predsjednik Republike predloži, a to ima po Ustavu pravo i to je njegova izvorna ustavna ovlast, nekoga od kandidata koji se nisu javili na javni poziv DSV-a, on takvim postupanjem krši Zakon o sudovima i postupa protupravno. Nadam se da zastupnici u Hrvatskom saboru neće donijeti odluku o izboru tog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, rekao je ustavni stručnjak Mato Palić.

Ustavni stručnjak Mato Palić

Ustavni stručnjak Mato Palić

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Komentare da je kandidata kojega želi predložiti Milanović trebao uputiti da se javi na DSV-ov poziv na Pantovčaku smatraju licemjernim. Tvrde da ime predsjednikova odabranika neće iscuriti u javnost prije nego što ga službeno predloži Saboru.

No, sugeriraju da bi bilo dobro da to bude netko izvan sudskih krugova, odnosno osoba koja je spremna unijeti promjene i uz zaštitu sudaca, primjerice, pokrenuti stegovne postupke protiv onih koji ne rade dobro svoj posao, što do sada predsjednik Vrhovnog suda nije činio, doznaje se na brifingu u Uredu predsjednika.

Na javni poziv DSV-a uz aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Sessu, javilo se dvoje zagrebačkih odvjetnika - Lidija Horvat i Šime Savić. Nakon što je Milanović rekao da nikoga od njih neće predložiti, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazao je kako ne zna stoji li iza toga neka šira utakmica te da mu se čini logičnim da se poštuje zakon prema kojem DSV raspisuje natječaj, predsjednik odabire kandidata, a Sabor odlučuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!