Novi šibensko-kninski župan dogovorio većinu i u skupštini

01.06.2021.

19:56

Autor: Borka Juras Slamić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Marko Jelić novi šibensko-kninski župan

Marko Jelić novi šibensko-kninski župan

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nezavisni Marko Jelić novi je šibensko-kninski župan. Njegova lista nije osvojila većinu u skupštini, bez koje ne može upravljati županijom. Zato je dogovorio široku programsku suradnju. Uz nezavisnu listu Stipe Petrine podržavaju ga i SDP te vijećnici zajedničke liste Mosta, Domovinskog pokreta i Loze, a neslužbeno - pridružit će im se i SDSS.

U gradskom vijeću Knina podržavali su ga SDP i Most i, kako kaže, dobar dio HDZ-ovih vijećnika. Takav model upravljanja želi prenijeti u Županiju.

- Ako sjednemo i dogovorimo se i shvatimo što je zajednički interes što je društveni interes, da nećemo imati problema donositi zajedno oduke bez obzira iz koje strukture, uključujući HDZ, rekao je Jelić.


HDZ se uključiti neće. No mnogi hoće. Uz Jelićevih šest ruku Stipe Petrina donosi još sedam.

- Da ponekad padaju teške riječi, ne vidim razloga da ne bi pale, mi smo temperamentni ljudi, Dalmatinci, Mediteranci, ali ponavljam svima je isti cilj: bolje, rekao je Stipe Petrina NL Stipe Petrine.

A zbog boljeg zaboravljaju se u prošlosti izrečene uvrede. SDP s tri vijećnika staje uz bok Jeliću i Petrini.

- Ključ svega je promijeniti ovu dosadašnju praksu da imamo transparentne financije, natječaje, transparentnu javnu nabavu, kaže Joško Šupe, SDP.

S još tri vijećnika Mosta, Domovinskog pokreta i Loze, Jelić ima potrebnu većinu od 19 vijećnika za konstituiranje skupštine.

- Ovdje je samo važno stvoriti društvo jednakih prilika i mislim da mi svi oko toga možemo ne alavo skočiti na komadanje plijena nakon izbora, to nam svakako nije nekakav naš glavni motiv, rekao je Ivica Ledenko, NL Loza.

Svi tvrde - ne žele pročelničke ni ravnateljske funkcije. Dobrobit županije jedini je razlog podrške.

- Predugo smo u politici znamo da to nije istina i vi ćete i građani biti svjedoci vrlo brzo da to nije točno, rekao je Nediljko Dujić, HDZ.

HDZ u skupštini ima 14 vijećnika. Nisu im u planu, kako kažu, neprirodne koalicije. Ostaju čvrsta i konstruktivna oporba.

Skupština bi trebala biti konstituirana do 18. lipnja, a budući da u njoj nema dovoljno predstavnika srpske nacionalne manjine, raspisat će se dopunski izbori. Jeliću će nakon njih zbog povećanja broja članova skupštine nedostajati jedna ruka, no neslužbeno, krize biti neće, pridružit će im se i SDSS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!