Ministrica Marija Vučković u emisiji 'A sada, Vlada'

24.05.2023.

09:44

Autor: Sandra Leskovar/A sada, Vlada/HRT/B.B.B.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji A sada, Vlada

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji A sada, Vlada

Foto: HTV/IMS / HRT

Kada su prije desetak dana počele obilne kiše, prva je stradala Virovitičko-podravska županija gdje se sada popisuje šteta na trajnim nasadima, voću i povrću te na ratarskim kulturama. Neki od njih potpuno su uništeni, a poljoprivrednici se boje da bi se sve moglo i ponoviti. Ministrica poljoprivrede bila je jučer u Čačincima i objasnila poljoprivrednicima kakvu pomoć mogu dobiti. U emisiji A sada, Vlada, govorila je o aktualnostima u poljoprivredi.

U fokusu su štete koje su nastale u poplavama na području kontinentalne Hrvatske. Ministrica je govorila o procjenama u poljoprivredi.

- Svakako, nemamo još prve procjene, traju upisi, otprilike osam dana, nakon toga kreće službeni upis u registar i imat ćemo prve procjene o štetama na poljoprivrednim gospodarstvima diljem Hrvatske, rekla je.

Pohvalila je pravodobno reagiranje hitnih službi.

- U ovom trenutku, potrebno je pohvaliti sve snage koje čuvaju ljudske živote, civilnu zaštitu, komunalna društva, Hrvatsku vojsku, policiju i vatrogasce, naglasila je.

Najavila je više mjera koje su usmjerene prema pomoći hrvatskim poljoprivrednicima.

- Što se tiče poljoprivrede ona je uvijek na udaru, reagirat ćemo s više mjera, a ne samo s jednom. Tu su one naše redovne mjere koje se odnose na obnovu poljoprivrednog potencijala, dodala je.

- To se financira iz fondova ali posljednje 2 godine, primjenjujemo i dodatne programa pomoći u suradnji sa županijama, nastavila je.

- Imamo izrađen nacrt programa, ovaj tjedan ćemo ga pustiti u savjetovanje s javnošću, naš cilj je da što prije dođe do isplate poljoprivrednicima, podsjetila je.

Razmjeri štete, vrgoračke jagode


Ministrica je najavila nadogradnju postojećih mjera, čija je namjena, oporavak poljoprivrednih gospodarstava u svim krajevima Hrvatske.

- Ja na dnevnoj bazi iz vrgoračkog kraja dobivam poruke o razmjerima štete, želim svim poljoprivrednicima poručiti da će program pomoći biti uskoro objavljen i da ćemo ga, ukoliko bude potrebe, nadograditi, kazala je.

Ustvrdila je da su razmjeri štete ogromni te da je najgore prošla Virovitičko-podravska Županija.

- Štete su se događale u više županija, jučer smo bili u Virovitičko-podravskoj Županiji, tamo su štete velike, na tisućama hektara, prema procjenama svih načelnika, pretpostavila je.

- Još je rano biti posve siguran, neke će se kulture oporaviti ali veći dio sigurno neće, ustvrdila je.

Istaknula je i kako će se raditi procjena štete u ostalim županijama te je nabrojala kulture koje su najviše pogođene.

- Pogledat ćemo i kakvi su podaci za Karlovačku županiju, neke štete će biti prijavljene i u Požeško-slavonskoj, najavila je.

- Najviše su stradali soja, lijeska i različiti trajni nasadi, nabrojala je.

Redovi u agencijama, problem sa sustavom, HPK


U emisiji se govorilo i o standardnim boljkama hrvatskih sustava, redovima u agencijama povodom upisa u registre i količini zahtjeva.

- Ne bih rekla da je išta bilo neuobičajeno u odnosu na prošlu godinu. Mi smo već 15. svibnja imali 100000 zahtjeva u sustavu, znači, nije došlo do većih poremećaja. Produžili smo i rok za prijavljivanje, objavila je.

Vučković je istaknula da se na operativnoj razini ostvaruju planovi ministarstva.

- Bilo je puno noviteta, primjena je novog nacionalnog strateškog plana, brojne radionice, naši ljudi su na terenu. Mnogi zaboravljaju da nisu svi poljoprivrednici obučeni za rad u nekim novima uvjetima, ali radimo na unaprjeđenju njihovih znanja, rekla je.

Jedno od važnijih pitanja o kojemu se raspravljalo je promjena Pravilnika o mjerama u ruralnom razvoju, među dijelom javnosti došlo je do nezadovoljstva.

- Nisu to potpore te naravi, ono što je bolje ili lakše će se primjenjivati jednako na sve, te su promjene većim djelom tehničke naravi i došle su na zahtjev poljoprivrednika, ustvrdila je.

Ministrica se osvrnula na suradnju ministarstva i Hrvatske poljoprivredne komore, naglasila je nužnost samostalnog funkcioniranja ove organizacije.

- Mi surađujemo intenzivno s Hrvatskom poljoprivrednom komorom, svaka država koja želi snažnu poljoprivredu to mora raditi. HPK ima punu podršku ministarstva poljoprivrede, no i mi poštujemo njihovu ovisnost i samostalnost, podsjetila je.

- Što se tiče savjetovanja mi moramo omogućiti stručna znanja za poljoprivrednike, kazala je.

Prosvjedi poljoprivrednika, zakup zemljišta


U posljednje vrijeme, u Hrvatskoj se organiziralo nekoliko prosvjeda zbog rezultata natječaja za zakup državnog zemljišta. Ministrica misli kako je to rezultat promjena.

- Kada se nešto mijenja, uvijek ima onih koji nisu zadovoljni promjenom. Bitno je, ostvarujemo li strateške interese za većinu. Promjene su već vidljive po broju objavljenih natječaja, i to se nije događalo posljednjih 20 godina, rekla je.

Odbacila je optužbe za pogodovanje određenim poljoprivrednicima.

- Ako postoji natječaj, normalno je da će biti onih koji neće dobiti zemlju. Tko god ne dobije zemlju bit će nezadovoljan. Nikada nismo postavili jasnije kriterije, ustvrdila je.

Tvrdi da su natječaji transparentni.

- To se radilo na prilično otvoren način s cijelim društvom, a ne po zatvorenim sobama, kazala je.

Razgovaralo se i o potencijalnom porezu i sankcijama zbog zapuštenog zemljišta.

- Sve je na razmatranju, postoji zakon koji govori što su agrotehničke mjere i na koji način ih treba primjenjivati. Postoje i oni koji su dužni za kontrolu primjene takvih mjera. Zemljište na zakup ne može dobiti netko tko ima zapušteno zemljište, to je jedini put, rekla je.

Ministrica Vučković u emisiji A sada, Vlada

Ministrica Vučković u emisiji A sada, Vlada

Foto: HTV/IMS / HRT

Čak i uz mjere, cijene poljoprivrednih dobara divljaju


Postavilo se i pitanje o tome da unatoč potporama osnovni proizvodi prilično poskupljuju, crveni luk košta isto kao banane, mrkva je isto narasla.

- Administrativno ograničenje cijena se provodi iznimno i to smo napravili u vremenu krize za određene osnovne grupe. Najbolji mehanizam za uređenje cijena je ponuda i potražnja, ustvrdila je.

- Što se tiče zajedničke poljoprivredne politike, ona postoji zbog osiguranja dostojanstvenog dohotka i unaprjeđenja sufinanciranja investicija jer se one ne vraćaju dovoljno brzo. Sufinanciranje je dostupno upravo zbog osiguranja dovoljne količine hrane po priuštivim cijenama, podsjetila je.

- Ovo su ozbiljni poremećaji, razmišljamo o reviziji strateških planova, koji su se većim dijelom radili prije nego je došlo do krize, priznala je.

Istaknuto je kako kilogram povrća košta koliko kilogram mesa, ministrica je dala uvid u moguće rješenje.

- Mjere koje ulažemo za sadnju trajnih nasada, mjere koje se odnose na vinograde i masline, zamišljene su da bi došlo do većih količina. Veća količina će dovesti do pozitivnih trendova u cjenovnom smislu, ustvrdila je.

Cijena poljoprivrednih zemljišta, moratorij, EK


U emisiji je istaknuto kako je cijena poljoprivrednog zemljišta relativno povoljna, zbog toga dolazi do straha da će stranci kupiti zemlju, istodobno ističe i moratorij na kupnju.

- Nije to baš tako samo odlučeno, trebalo je steći uvjete, napraviti analizu i dobiti odobrenje od komisije. To smo uspjeli napraviti. Što se tiče nas, Vlada premijera Andreja Plenkovića je napravila ono što je trebala, kazala je.

- Zadovoljili smo uvijete za produženje, napravili smo zakonske iskorake koji ubrzavaju natječaje i većinski se držimo politike zakupa, rekla je.

Postavljeno je pitanje o nedostatku stranih ulaganja zbog zamršenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Nama su važni svi proizvođači hrane. Ne možemo potpuno spriječiti trženje resursima. Mi ga štitimo trenutno na najbolji mogući način. Pokrećemo projekt komasacije koji se nije radio desetljećima, kako bi zemljišta bila atraktivnija za proizvodnju, zaključila je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!