12:00 / 11.02.2021.

Autor: HTV

Beroš: Epidemiološke mjere kristalno su jasne i trebale bi vrijediti za sve

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Činjenica je da smo razgovarali o novim elementima epidemiološke situacije, sve smo stavili u kontekst aktualnog trenutka i epidemiološke reperkusije na određene mjere, kroz sat, dva dobit ćete od premijera detalje o popuštanju mjera, rekao je uoči sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Novinari su ga zamolili za komentar o epidemiološkoj situaciji sinoć ispred zagrebačke katedrale, gdje je bila i Alemka Markotić. Rekao je da ne zna kakva je bila situacija. 


- Želim reći da su epidemiološke mjere kristalno jasne i trebale bi vrijediti za sve, dodao je i ponovio da ne zna kakva je jučer bila situacija. 


Beroš je ponovio da su propisane mjere jasne i da bi ih se svi, bez iznimke, trebali pridržavati. 


O cjepivu AstraZenece 


Na pitanje je li razgovarao s umirovljenicima o AstraZenecinu cjepivu, odgovorio je da je to bitna tema i da su razgovarali o tome. 


- Neke države ne preporučuju to cjepivo za starije, no mi smo iznijeli naša stajališta, bazirana na struci. WHO je objavio da je to cjepivo sigurno i učinkovito u svim dobnim skupinama. Hrvatska liječnička komora se također izjasnila da smatra da ovo cjepivo sprečava najteže oblike bolesti, kao i smrtne ishode, što je najvažnije. Umirovljenicima smo rekli da smo od početka izrade plana i programa cijepljenja usmjereni na cijepljenje najugroženije i najrizičnije skupine, rekao je. 


Dodao je da sva tri cjepiva štite u najvećem mogućem opsegu od smrti i najtežih oblika bolesti. 


- Ako biramo zaštitu života, tu razloga za promišljanje nema, rekao je. 


Cijepljenje preko reda 


Što se tiče cijepljenja preko reda, ministar to oštro osuđuje. 


- Plan i program je koncipiran da zaštiti najugroženije i cijepljenjem preko reda nekome oduzimamo pravo na cijepljenje, dodao je. 


Ako sazna da se neka ustanova toga ne pridržava, nema ništa protiv da se sagleda kako se cijepilo. Vjeruje da se procjepljuje adekvatno, prema podacima koje dobiva s terena. Istražit će, kaže, cijepljenje rektora Damira Borasa preko reda. 


Dug veledrogerijama i liste čekanja 


Komentirao je dug veledrogerijama i liste čekanja, rekao je da je uveden novi sustav e-naručivanja, vrlo je transparentan, onemogućava mnogo dosad upitnih elemenata. 


- COVID nas je na neki način poremetio, ali u drugom, jesenskom valu smo puno organiziraniji nego u prvom valu, rekao je ministar. 


Istaknuo je kako se radi na smanjenju lista čekanja i vjeruje da je situacija mnogo bolja, unatoč bolesti COVID-19. 


- Dug veledrogerijama je ogroman, cifre su u milijardama, rekao je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!