Na ortopetsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama čeka se godinu dana

07.11.2022.

21:54

Autor: Iva Vukadin/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Predugo čekanje za fizikalnu terapiju

Predugo čekanje za fizikalnu terapiju

Foto: HTV / HRT

Pacijenti koji imaju problema s mišićno-koštanim sustavom u prosjeku su na bolovanju od 3 do 5 mjeseci. U njihovu oporavku iznimno važnu ulogu imaju fizioterapeuti, no njih nema dovoljno, pa na prijeko potrebnu pomoć pacijenti - predugo čekaju.

Na ortopedsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama čeka se oko godinu dana. 

- Malo otežavajući faktor je da još nemamo sustav koji bi povezao sva odobrenja i sve liste čekanja, znači jedan pacijent je mogao predati papire kod nas, mogao je predati u Varaždinskim toplicama, u Stubičkim toplicama, a mi to ne znamo, rekla je Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Ako fizikalnu terapiju ne dobiju na vrijeme, to se može odraziti i na brzinu oporavka.

- Sigurno da funkcionalno možda je usporeniji oporavak ili ovaj sami rezultat operativnog zahvata možda je malo kasnije vidljiv, rekla je Ksenija Petek-Bušelić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije.

- Nastojim ga čim prije uklopiti u te terapije, što više programa, pokušavamo to nadoknaditi, govori.

Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj fizikalna terapija nije integrirana u primarnu zdravstvenu zaštitu. Godine 2014. ukinuta je uputnica za fizikalnu terapiju, stoga obiteljski liječnik izdaje uputnicu za pregled kod specijalista fizikalne medicine nakon čega pacijent čeka terapiju kod fizioterapeuta. 

- Bespotrebna se dijagnostika radi u većini slučajeva. Pacijent je doma dok je na bolovanju, a ne može doći do fizikalne terapije, naglašava Mirjana Grubišić, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta.

Kažu da je sve to komplicirano i pacijent mora predugo čekati, a usto je i velik trošak za sustav. U susjednoj Sloveniji praksa je malo drukčija, u 90% slučajeva obiteljski liječnici upućuju pacijenta izravno fizioterapeutu. Predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta poručuje da bi pacijentima trebali biti dostupniji. Ta bi promjena bila korisna za državu, poslodavca i ono najvažnije - za pacijenta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!