21:29 / 22.08.2021.

Autor: Melita Šare/T.V./Dnevnik/HRT

Na zadarskom području ne pamte ovakvu sušu

Suša na zadarskom području

Suša na zadarskom području

Foto: HTV / HRT

Poljoprivrednici i otočani zadarskoga kraja ove se godine žale na sušu kakvu ne pamte. Vidi se to i po plodovima - u vinogradima bobice grozda sitne, a slično je i u maslinicima. Zbog toga će cijena grožđa, vina i maslinova ulja, očekivano, ujesen biti viša.

Žedna zemlja u zadarskom zaleđu, žedni otoci. Vinogradari kažu - što nije poharao led u travnju, spržila je suša. U vinogradu u Nadinu "trči, trči" pa grozd, a berba bi trebala početi za koji tjedan.

- Praktički od drugog mjeseca nije bilo ozbiljne kiše i te bobice koje su ostale one sada pate od suše, rekao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije.

A patit će očekivano i kućni budžet ujesen. Skuplje vino, skuplje grožđe.

- Imamo poskupljenje za 30, 40 posto u svemu. Bilo bi normalno da i grožđe i vino budu skuplji za toliko, kaže Glavić.

- Ovo je cabernet sauvignon sorta, ovo je mlađi vinograd, 5 godina. I što je suša napravIla grozdu? Evo vidite ova zrnca, to je trebalo biti tri puta jedrije, tri puta krupnije, a suša je napravila svoje, objašnjava Šime Škaulj, vinar i vinogradar iz Nadina.

Šali se u muci, tko se ikad napio od ovakvih bobica.

- Očekivao sam 15 vagona, a ako uberem 3 vagona na svih 18 hektara, bit ću prezadovoljan, kaže Škaulj. 

U maslinicima situacija zbog suše još gora.

- Mislim da su masline pretrpjele veću štetu, a vinogradi, kažem, ovisno o lokaciji, a masline su po cijeloj županiji, ogromna šteta, ističe Glavić.

Ništa bolje niti na otocima u maslinicima. Povijesna je ovo suša, brod vodonosac nikad nije trebao dolaziti npr. u Sali na Dugi otok već u lipnju.

- Sa vodoopskrbom je jako loša godina, u povijesti najsušnija, a nikad više turista, kaže Zoran Morović, načelnik općine Sali.

Kapacitet mjesnog izvora je prepolovljen. Prazni spremnici, prazne slavine. Dok u zaleđu Zadra mještani bespomoćno gledaju u nebo, otočani pak na obzoru traže spas u vodonoscu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!