Na Kaptolu postavljena kupola zvonika na crkvu svetog Franje Asiškog

19.06.2023.

Zadnja izmjena 17:35

Autor: Anamarija Krvarić/Dnevnik/HRT/R.S./P.F./

Obnova crkve

Obnova crkve

Foto: HTV / HRT

Na zagrebačkom Kaptolu postavljena je kupola zvonika na samostansku crkvu svetog Franje Asiškog. Teška je oko 7 tona, pa je njezino dizanje bio složen zadatak. Dio je to konstrukcijske obnove crkve teško oštećene u potresu. Riječ je o jednom od najvećih projekata obnove sakralnih objekata. 


Riječ je o jednom od najvećih projekata obnove sakralnih objekata oštećenih u potresima prije tri godine. Postavljanjem kupole zvonika završena je konstrukcijska obnova crkve koja je stajala deset milijuna eura. 

Postavljanje kupole trajalo je samo nekoliko minuta, no priprema je trajala mjesecima.

Pothvat su pratili i resorni ministri. 

- Jako složen projekt obnove konstrukcije, ovaj toranj je bio iznimno opasan i za građane i za okolne zgrade. Sve je napravljeno u rokovima po najvišim standardima, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Tu je korišteno puno različitih materijala. Danas je to trebalo sve zajedno objediniti napraviti doista pravu konstrukcijsku obnovu samostana i crkve koja će biti u mehaničkom smislu otpornija nego ona koju je potres zatekao. Zato sve čestitke, istaknuo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Prvo blagoslovljena, zatim uspješno postavljena, kupola zvonika teška sedam tona od danas ponovno stoji na vrhu crkve svetog Franje Asiškoga na Kaptolu.

Kupola je posvećena jučer tijekom misnog slavlja, a u nju su simbolično stavljeni potpisani dokumenti o obnovi samostana koji je pokraj crkve. Dokumente su potpisali i zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Misna slavlja u crkvi održavaju se od Uskrsa ove godine jedanput na tjedan. 

- Ovo je povijesni dan za nas franjevce jer smo ponovno stavili naš samostan i crkvu pod kapu. Crkvu ćemo kroz nekih 20-ak dana kompletno iznutra izvaditi skelu jer smo pri završetku obnove, potom će se ofarbati kada se kupola namjesti, ofarbati toranj i crkva izvana da bi i ona do kraja sedmog mjeseca bila bez skele, rekao je fra Ivan Utješanović, voditelj obnove. 

No to je tek prva faza, sada slijedi cjelovita obnova koja će obuhvatiti i samostan. Upravo je u kupolu pohranjena povelja o obnovi samostana koja bi trebala biti završena do kraja sljedeće godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!