Nakon kiše i bujica u Zagorju i klizišta

17.05.2023.

17:12

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/Marjan Sviben/E.P.C.

Klizišta u Zagorju nakon velike kiše

Klizišta u Zagorju nakon velike kiše

Foto: HRT / HTV

Obilna kiša koja je sinoć pala u Krapinsko-zagorskoj županiji također je prouzročila veliku štetu. Uz bujične poplave, najveći su problem klizišta koja se u Zagorju aktiviraju uvijek nakon velikih kiša.


 U Donjem Jesenju, zbog klizišta su se iz svojih morale iseliti dvije obitelji. Na jednu se kuću odronila zemlja, druga je oštećena još u zagrebačkom potresu.


- To je došlo kao da je bio potres. Van smo izašli, crijepovi su padali i sve grane, rekao je Dominik Kovačec iz Donjeg Jesenja, čija je obitelj prošle noći spavala kod šogora. 

Iz svoje su kuće morali iseliti zbog sigurnosti. 

U naselju Globočec klizište je uništilo županijsku cestu 


Ni kilometar dalje otprije se sanira drugo klizište.


- Ljudi su sad jednostavno odsječeni, ne mogu s brda ni na jednu ni na drugu stranu. Našli smo alternativni pravac preko naše nerazvrstane ceste koju sad uređujemo, nasipavamo makadamom, izjavio je Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica.


- Sad su problemi. Sad se snalazimo. Ovaj put je, ah, ide dok ide... Nizbrdo se možemo spustiti, a kad idemo gore, malo teže, kaže Ivan Kožić iz Globočca.

Galerija
Bujična poplava odnijela pješački most, Foto: HRT/HTV
Nakon obilne kiše klizišta - oštećene kuće, Foto: HRT/HTV

Bujica odnijela drveni most


Najveću su štetu prouzročile bujične poplave, odnosno nabujali potoci i odvodni kanali. U Vukšincu u Donjoj Stubici voda je odnjela improvizirani drveni pješački most. 


Zagorski su vatrogasci imali pune ruke posla.


- Ukupno smo imali 49 intervencija koje su s tim povezane. Imali smo angažirano ukupno 200 vatrogasaca i radili smo do ranih jutarnjih sati, rekao je Marijan Lovrenčić,zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.


Iako je danas poslijepodne kiša opet počela padati, svi su vodostaji i dalje u opadanju, pa tako i vodostaj rijeke Krapine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!