Radnik Čistoće: Hvala građanima na podršci, zadovoljni smo postignutim

27.01.2023.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: Dinko Kreštalica, Marisabel Majić/Dnevnik/HRT/IMS

U tijeku pregovori sindikata i uprave Holdinga

U tijeku pregovori sindikata i uprave Holdinga

Foto: HTV / HRT

Nakon što je prekinuta kriza u zagrebačkoj Čistoći, koja od ponedjeljka do jučer nije odvozila otpad, nastavljaju se pregovori sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga. U tijeku je treći krug mirenja koji je počeo potkraj prošle godine i u sklopu kojeg bi se trebala definirati materijalna prava svih radnika u Holdingu. Usporedno s time očekuje se da gradonačelnik Tomašević ispuni zahtjeve radnika Čistoće, za što je jučer jamčio potpisom.

Hodžić: Zadovoljni smo onim što smo postigli, a štrajk je uvijek opcija

Radnici su zasad zadovoljni, vratili su se na posao, a koliko su optimistični vezano za pregovore?

Na pitanje kako teku pregovori, odnosno proces mirenja, i je li na stolu onih šest zahtjeva koje gradonačelnik Tomašević nije potpisao, Mumin Hodžić, radnik Čistoće, odgovorio je da u pregovorima i procesu mirenja sudjeluju sindikati i poslodavac.

- Predstavnici radnika ne mogu sudjelovati u ovom dijelu jer je to zakonom propisani postupak, rekao je.

Zasad su vođeni intenzivni pregovori, a nastavljaju se sutra.

O šest zahtjeva pregovori će se održati u utorak, a Tomašević će se pridružiti ako ne budu išli u željenom smjeru.

Ovo je 3. krug procesa mirenja. Ako on ne završi uspješno, sindikati su najavili da će se steći uvjeti za sindikalne akcije, za legalan štrajk.

Hodžić ne želi zbog postupka mirenja i pregovora govoriti o štrajku, ali kaže da je to uvijek opcija ako pregovori i mirenje ne uspiju. Onda to, dodaje, sindikati mogu izvesti na legalan način.

- Zadovoljni smo onime što smo postigli, na stolu su sva naša prava koja su bitna. Ključno za uspjeh pregovora je usvajanje i ostalih šest zahtjeva, a samom obustavom rada smo zadovoljni jer smo skrenuli pažnju i poslodavca i javnosti da su radnici potplaćeni i da se to mora ispraviti, rekao je.

Što se tiče građana Zagreba, zahvalio im je na podršci jer su, kaže, oni bili ti koji su direktno osjetili posljedice obustave rada.

- Zato je prva odluka bila da se odvozi smeće iz vrtića, bolnica i škola, jer mislimo da nisu trebali trpjeti zbog naše obustave rada, dodao je.

Dok se otpad u Zagrebu, koji se zbog štrajka puna tri dana nagomilavao, polako raščišćava, sada uprava i sindikati mirenjem moraju raščistiti kako do ovakve situacije opet ne bi došlo. Jučer je, kažu, gradonačelnik odigrao veliku ulogu u nastavku pregovora.

- Približavamo se nekakvim stavovima koji bi mogli rezultirati pozitivnim sporazumom, nadamo se da će na kraju tako i biti, rekao je Zdravko Stoilković, glavni sindikalni povjerenik SSKH - Čistoća Zagreb.

- Ako je gradonačenik mislio da je obvezao s tim upravu ZG Holdinga to bi mogao bit korak naprijed, međutim on ne može dati nikakve garancije na način da obvezuje obadvije strane što i na koji način, zna se da se to potpisuje , rekao je Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga.

Kažu, nije ovdje riječ o novim zahtjevima, jer svi sve znaju još od studenog prošle godine. Rok koji su sindikati odredili kao krajnji u procesu mirenja istječe potkraj mjeseca.

- Ako nađemo nekakav kompromis, moglo bi završit vrlo brzo, ako ne imamo subotu, nedjelju, ponedjeljak i utorak i nadam se da ćemo naći nekakvo zajedničko rješenje, kazala je Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb.

Trebat će pregovarati i o šest važnih zahtjeva radnika Čistoće.

- Već početkom sljedećeg tjedna bit će sastanak, ne samo predstavnika sindikata, nego i sa predstavnicima radnika Čistoće kako bi se krenulo u pregovore onih šest zahtjeva koji su ostali za pregovore, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Dok komunalni radnici i vozači Čistoće traže povećanje plaće od 12 %, sindikati na razini Holdinga traže linearno povećanje osnovice za sve, od 6+2 %.

- Pregovarački odbor sindikata u tijeku pregovora koji su neuspješno završeni su tražili da se napravi razlika u ostalim određenim stvarima, odnosno u stalnom dodatku, to je jedna od stvari gdje se može napraviti razlika, da radnici s najnižim primanjima dobiju najviše, smatra Dražen Jović.

Pitali smo građane što misle o tome.

- Jednostavno. Neka im daju veće plaće.

- Mislim da bi oni koji rade fizički po svim vremenskim uvjetima trebali dobiti prvi.

- Ja bih radije za dvaput manju plaću radila u toplom, otišla na kavu kad hoću, vratila se kad hoću, izmislila neki razlog zašto me nema, a kad njih vidim, kapa dolje, oni rade težak posao, to treba platiti i cijeniti ljude.

Svi očekuju da će gradonačelnik svoje obećanje ispuniti, no ostaje pitanje hoće li povećanje plaća radnicima donijeti poskupljenja građanima.

- Što se tiče cijena - to će ovisiti upravo konačnom ishodu pregovora jer jedini prihodi Čistoće dolazi od plaćanja cijene odvoza otpada tako da moramo pronaći balans između onoga što su zahtjevi radnika za povećanjem plaća i onoga što građani mogu platiti kroz cijenu komunalnih usluga, rekao je Tomašević.

A da se stanje u gradu pomalo vraća u normalu, dokaz je i da je samo noćna smjena s ulica odvezla gotovo 120 tona miješanog komunalnog otpada. Više informacija sa samog mirenja nema, osim da se vode u dobroj vjeri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!