U školama dobili upozorenje jer se ne žele testirati, a nemaju ni COVID potvrdu

22.11.2021.

13:13

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL / Dnevnik/HRT

Neki zaposlenici u školama koji nemaju COVID potvrdu, a odbili su se testirati, već su dobili prvo upozorenje ravnatelja. Ako se i dalje budu odbijali testirati, za nekoliko dana slijedi drugo i posljednje upozorenje, pa se nadaju da ono neće značiti otkaz.


U većini škola situacija u vezi s novim mjerama i pravilima pod kontrolom je.    


- Svi nastavnici su odrasli i odgovorni. Od 160 zaposlenika ima samo 10 onih koji nisu cijepljeni, ali oni se redovito testiraju, rekao je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole u Varaždinu.


- Naravno, ljudi imaju svoje stavove, diskutiramo, ali moramo provoditi ono što je po zakonu, rekao je Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol, Split.


Ali neki to ipak ne žele.


- Jedina iznimka je zaposlenik jedan od tehničkog osoblja, odbija se testirati i nema COVID potvrdu, rekao je Zoran Smolić, ravnatelj šibenske Gimnazije Antuna Vrančića.


On je morao posegnuti za mjerom - dati upozorenje da se u roku od pet dana očituje o tome zašto odbija mjere.


Slična situacija i u varaždinskoj Srednjoj strukovnoj školi.


- Imamo jedan slučaj, kolegica je u školi, potpisala je izjavu. Mi ćemo to regulirati s Ministarstvom. Kako će se to dalje odvijati - ne znam, rekao je ravnatelj Dražen Košćak.


- Do sada nitko od nas nije tražio podatak koliko djelatnika odbija testiranje i za koliko djelatnika nemamo COVID potvrde, rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

- U školama je napeta situacija s obzirom na to da su već u petak neki ravnatelji poslali mail upozorenja. Danas će neki zaposlenici koji su odbili testiranje dobiti upozorenje iz radnog odnosa. To nije nimalo ugodna situacija ni za ravnatelja ni za zaposlenika, kazala je također. 

Vjeroučiteljica u OŠ Bol Sanja Đivanović nije se cijepila, testira se svaki drugi dan, i pravila će uvijek poštovati.


- Dapače, svi poštujemo jedni druge, visok je stupanj tolerancije. Uostalom, zato i jesmo prosvjetari, kako pričati drugačije učenicima ako se mi međusobno dijelimo, rekla je.


Dvojbe nema ni za Marijanu Cvitanović, profesoricu engleskog i njemačkog jezika u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku.


- Čujte, zakon je zakon, poštivati se mora. Ovo je viša sila, zaštita stanovništva, nema tu hoćeš nećeš, kaže.


Iako nikomu nisu dužni slati podatke koliko djelatnika krši mjere, ravnatelji nekih škola otkrivaju nam kako se ipak boje scenarija da će zbog izostanka tih djelatnika s posla nastati rupe u satnici te da će morati organizirati nastavu na daljinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!