Prvi put u pet mjeseci više od 2000 novozaraženih; epidemiologinja Pem Novosel: Očekivano!

13.10.2021.

10:46

Autor: HRT/IMS/V.G.

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Dusko Jaramaz/ Emica Elvedji / PIXSELL

Epidemija izazvana koronavirusom u Hrvatskoj ne jenjava, broj novozaraženih nastavlja rasti. Danas imamo više od dvije tisuće novih slučajeva, koliko nije zabilježeno još od početka svibnja, a u isto vrijeme prošle godine bilo ih je gotovo 1500 manje. S COVID-om je preminulo još 27 osoba. U odnosu na jučer, manje je pacijenata na bolničkom liječenju, danas 855, kao i onih na respiratoru, kojih je 128.


Pregled današnjeg dana vezano uz borbu s pandemijom, za središnji je Dnevnik pripremila Ruža Ištuk.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel kazala je za Dnevnik HTV-a da je broj novozaraženih očekivano narastao, a očekuje da će rasti i idućih tjedana.

- Nadamo se da taj rast neće biti prestrm, dodala je, a na pitanje je li ovo ipak prenagli skok, odgovara da od jučer do danas jest, no kaže da je to posljedica vikenda i toga što su se ljudi koji su razvili simptome preko vikenda ili krajem prošlog tjedna, tek jučer testirali.

Odgovorila je još jednom i na pitanje tko sve može primiti tzv. booster dozu:

I Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je, podsjetimo, preporuke za primjenu treće doze kod imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje protiv bolesti COVID-19.

- Treću dozu treba shvatiti kao dodatnu dozu za osobe za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunosni odgovor. Za razliku od dodatne doze, booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produljilo trajanje zaštite stečene primarnim cijepljenjem, stoji u preporuci HZJZ-a.


Srbija u svjetskom vrhu po broju zaraženih

Stanje nije ništa bolje ni u susjedstvu, točnije u Srbiji, koja posljednja dva tjedna u prosjeku ima više od 6 i pol tisuća zaraženih koronavirusom na dan. Sa stopom zaraze od gotovo 93,5 posto na 100 tisuća stanovnika trenutačno je u svjetskom vrhu po broju zaraženih. Cjepivo je primilo malo više od 40 posto stanovništva i program cijepljenja je u zastoju. Bolnice su preopterećene, liječnici traže uvođenje strožih mjera, ali vlada premijerke Ane Brnabić oklijeva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!