Nižu se reakcije na najavljeni dolazak Porfirija u Vukovar

14.10.2022.

20:14

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT

Porfirije (arhivska fotografija)

Porfirije (arhivska fotografija)

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Nižu se reakcije na najavljeni dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u Vukovar. Ondje će u nedjelju posvetiti pravoslavnu crkvu svetog Nikolaja i Srpski dom. Istoga dana obilježava se 31. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre, jednog od heroja Domovinskog rata. 

Zbog dolaska Porfirija u Vukovar, na Vukovarcima posebno bolan datum - digla se prašina. Za Domovinski pokret to je čista provokacija.


- Porfirije dolazi u Vukovar s 11 vladika. To je čista provokacija. Među vladikama je i Ćulibrk, koji je bio niški specijalac koji je bio na Vukovaru. Pričamo o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, istoj koja je prije dva mjeseca odlikovala Vojislava Šešelja, rekao je Stipo Mlinarić iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.


Smatraju da je premijer to mogao spriječiti. 


- Nije Hrvatska birala taj datum, nije Vlada imala s tim ništa. To su stvari koje su se odvijale na razini crkve, na razini obnove crkve tamo. Ne bih rekao da je to na bilo koji način vezano za nas. Ja mislim da nije prvi put u zadnjih nekoliko mjeseci da je Porfirije bio u Hrvatskoj, on je bio više puta. Je li datum idealan ili ne - ja mislim da, štogod bliže bi došli obljetnici Vukovara, da bi bilo gore, rekao je Andrej Plenković.


Predsjednik Zoran Milanović, koji je s Porfirijem imao dobre odnose dok je bio u Zagrebu, smatra da se odlaskom u Beograd - promijenio.


- Nema tu sreće i nema pomirenja u ovoj generaciji. Dakle, neću otići na kraju, pozvan sam na to, na taj dolazak Porfirija. Mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku, rekao je Milanović.


- Dok god njegovi episkopi - ne parosi, ne arhimandriti, nego ljudi visoke razine dodjeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni, poručio je predsjednik.


Da je Porfirijeva retorika dijametralno suprotna otkako je na čelnoj funkciji ističe i Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.


- Nije ni na jedan način doprinio izgradnji mira u regiji, rekla je.


- Stvari koje izjavljuju onda imaju i utjecaj na šire društvo i na političku sferu. Njihove poruke uvijek moraju biti one poruke koje dolaze iz te vjerske i duhovne sfere, koje se temelje na ideji mira, dodala je Benčić.


A mir u Vukovaru teško je izboren i nitko ga ne bi trebao narušavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!