Nova pravila za najam adventskih kućica

22.10.2021.

19:52

Autor: Ante Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nova pravila za najam adventskih kućica

Nova pravila za najam adventskih kućica

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Otvorene su ponude za postavljanje kućica na zagrebačkom Adventu. Bit će ih upola manje nego dosad - 93, i postavit će se na pet lokacija u središtu grada. Nekoliko većih ugostitelja prijavilo se za 10 i više kućica.

Od stotinjak okupljenih na otvaranju ponuda, većina je bila prijavljena za najam adventskih kućica. Premda ne dvoje da je proces znatno transparentniji, ima i nezadovoljnih.

- Ponude koje su toliko visoke da mi jednostavno ne vidimo tu isplativost. Ali Bože moj, više sreće drugi puta, kaže Zlatobor Petrović, voditelj Braniteljsko-socijalne radne zadruge.

Početna cijena koju je Grad odredio za prigodnu prodaju bila je 3.000 kuna, a za ugostitelje od 10 do 30 tisuća kuna. No ponude su bile i znatno više. Najviša, za lokaciju u najužem središtu grada - 228.000 kuna.

- Prije svega nama je to jako bitan prihod, jer bez njega bi morali sigurno podijelit 10-15 otkaza. I zato smo išli na puno prijava. Ono što nam je cilj da odradimo četiri ugostiteljske i četiri trgovačke, a prijavili smo se na 30-ak kućica i odustat ćemo od ostalih na koje ne budemo mogli odradit, rekao je Marin Medak, ugostitelj.

- Postoji odredba da jedan ponuđač može dobiti maksimalno 25 posto lokacija. Ako bi netko dobio više od toga, onda se mora odlučit za neke lokacije, koje su mu prioritenije, a od nekih mora odustat, rekao je Luka Tun, predsjednik Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup.

Ove godine kućice se neće moći davati u podnajam, pa neće biti ni posrednika. Udruženje obrtnika, koje je prošle godine dio kućica dobilo u podnajam te ih je zatim dodjeljivalo svojim članovima, ove se godine prijavilo za njih sedam.

- Dal je to puno, dal je to malo, teško je to reći. Ali kažem, nema smisla na ovaj način raditi licitiranje gdje se izjednačavaju trgovina i proizvodnja, kaže Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Grad je za vrijeme Adventa 2019. od najma kućica direktno uprihodovao malo manje od milijun kuna, a ove bi godine taj iznos trebao biti barem tri puta veći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!