20:19 / 14.05.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/P.F./HRT

Novi zrakoplovi i protokoli na obljetnicama

Vojni zrakoplov

Vojni zrakoplov

Foto: Dnevnik / HRT

Prilikom obilježavanja obljetnice Gromova, predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić odgovarali su na novinarska pitanju o nabavi borbenih zrakoplova, a ponovno je otvoreno i pitanje o protokolu na obljetnicama.

Nabava borbenih aviona trebala bi ići mnogo brže, jasno je još jučer rekao predsjednik Republike Zoran Milanović, pa i danas ponavlja: "Konačno se otelite gospodo...".

Prozvanom ministru obrane kritika nije dobro sjela.

- Mislim da je to jedan nepristojan odgovor oteliti, jer prije svega predsjednik je bio pozvan da sudjeluje u tijelu koje je kreiralo podlogu na osnovu koje se donosi odluka. Tako da je mogao držati isto tako za rep, za nogu ili za nešto drugo pa sudjelovat u ovom procesu. Kako je kolega naveo ja očekujem da će se to dogodit u ovom mjesecu, odgovorio je Banožić.

Milanović smatra kako nabava predugo traje i podsjeća da je još sredinom 12. mjeseca Povjerenstvo završilo svoj posao.

- Kaže da sam se ja mogao uključiti ali nisam. Pazite koji argument, hajde da nisam, što čekaš pola godine? Ali jesam, preko načelnika glavnog stožera, koji odgovara meni, rekao je predsjednik Milanović.

A komu odgovara načelnik Stožera - predsjedniku ili ministru - kada je riječ o tome uz koga vojska treba stajati na obljetnicama - ponovno je otvoreno pitanje.

- Ja nisam donio odluku, dakle nema suprotnosti, ja na taj način pokušavam izbjeći jednu konfliktnu situaciju koja bi naštetila hrvatskoj vojsci. I ono što zahtjevam, u toj jednoj pristojnoj komunikaciji, da to ne radi, ne samo zbog mene, nego zbog tih ljudi koji su cijeli svoj život ostavili u vojsci, koji imaju svoj put, imaju svoje činove i ne želim nikad ih dovset u poziciju da moraju strahovat za svoj napredak, razvoj kao i razvoj ostalih vojnika, objašnjava Banožić.

Da ne stvara problem, nego nudi rješenje, tvrdi predsjednik Republike.

- D
akle ponudim ministru, koji nije vrhovni zapovjednik i koji je u hijerarhiji ispod mene po svemu, i stranački čovjek, da polažemo zajednički vijenac, kada su prisutni on i vojnici. Međutim, ministar to ne može prihvatiti. Meni ministrovo društvo nije loše, ali čovjek ne može izvan svojih gabarita jer će mu to zamjeriti u stranci, smatra Milanović.

Koliko će izaslanstava i u čijem društvu obilježiti 30. obljetnicu Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske, vidjet ćemo za točno dva tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!