'Novorođenče iz Bjelovara u teškom stanju, drugo dijete stabilnije'

23.06.2023.

19:57

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti

Foto: HRT / HTV

Novorođenče iz Bjelovara oboljelo od enteroviroze, koje se nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", u teškom je općem stanju i sve ostalo je teško predviđati. Drugo dijete je u nešto stabilnijem stanju, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti. 

Enterovirus je u principu blaga bolest, međutim u određenim okolnostima može izazvati teške kliničke slike, kazao je Barušić i dodao da se teško kliničko stanje javlja kod onih koji su oslabljenog imuniteta kao što je slučaj kod novorođenčeta.

- Inače, spektar kliničkih slika odnosno te pojavnosti je različit od onih asimptomatskih do blagih febrilnih stanja, različitih osipnih formi i bolesti, pa čak i do onih najtežih u ovom slučaju, dakle miokarditisa, odnosno meningitisa, odnosno i nesustavnih manifestacija virusne infekcije, kazao je Barušić.

Istaknuo je da se virus osobito prisutan u kasno proljetno, ljetno i ranojesensko doba, od travnja pa do listopada i studenog. Međutim, kaže, sporadični slučajevi su prisutni tijekom cijele godine i u tom kontekstu on može izazvati različite kliničke slike u svim dobnim skupinama. Dodao je da je to češće kod mlađih nego kod starijih osoba. Prijenos bolesti je fekalno-oralnim putem, a može biti i izravni kontakt.

Teško mu je komentirati put prijenosa, odnosno ishodišnu oboljelu osobu. To je kaže, na epidemiološkoj službi, ali i da se takve stvari mogu događati te da je na osobama javno zdravstvenih ustanova da se ispitaju sve okolnosti i poduzmu sve mjere posebno na mjestima gdje su se pojavila oboljenja.

Odgovarajući na pitanje je li prva oboljela osoba, koja je došla u oba rodilišta, bilo da je riječ o nekome od osoblja, pacijenata ili posjetitelja, mogla primijetiti neke simptome na sebi i reagirati na vrijeme, Barušić je kazao da je osoba mogla imati simptome bolesti različite težine. S druge strane, mogla je biti i asimptomatska, što je otežavajuća okolnost u cijeloj situaciji.

Oporavak novorođenčadi je dugotrajniji, a što su teže kliničke slike to oporavak može trajati tjednima i on je na koncu i neizvjestan, izjavio je Barušić. Opisao je da blagi oblici bolesti prolaze, nakon ambulantnih pregleda se osobe liječe doma, a tek manji dio samo zahtijeva bolničko liječenje te je prognoza najvećim dijelom dobra.

Prije putovanja bitno je informirati se kako bi se mogli i zaštititi


U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zabilježen je slučaj trbušnog tifusa. Riječ je o jednom radniku koji je došao sa takvom oboljenjem. Koliko nas takvo otvaranje u ovo doba godine, kada dolazi veliki broj ljudi u Hrvatsku, ujedno otvara nekim virusima koji možda nisu uobičajeni u našem okruženju, upitala je urednica i voditeljica Zrinka Grancarić.

- Naravno da je u vrijeme migracijskih događanja takva situacija moguća. Uvijek je bitno kad netko dođe u ambulantu za hitni prijem s određenim tegobama, između ostalog uzeti epidemiološku anamnezu. To je jedan od načina kako se na određene bolesti može posumnjati i uspostaviti put ka dijagnozi. Preporuka je svakako za sve koji putuju u određena područja, a možemo ih nazvati egzotična ili manje egzotična, da se na vrijeme informiraju o cjelokupnoj situaciji i na tome području kako bi se mogli zaštititi i na neki način smanjiti mogućnost zaraze određenim uzročnicima, bilo virusnim, bilo bakterijskim i svesti to na najmanju moguću mjeru, izjavio je Barušić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!