22:42 / 27.01.2022.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je i u Hrvatskoj. O strahotama logora svjedoči izložba i film "Sjećanje na Evu Akerman", Varaždinku koja je jedina iz svoje obitelji preživjela holokaust i koja je lani preminula.


Nekad ugledna varaždinska obitelj Akerman 1941. godine odvezena je u nacističke logore smrti. Jedina ih je preživjela djevojčica Eva. Lani je Eva Akerman preminula u 99. godini. Bila je i počasna građanka Varaždina, a o njoj je snimljen i dokumentarni film.

- Mama i cijela obitelj, bili su prije više od 80 godina istjerani iz svoje kuće i odvezeni kamionima. Vrlo, vrlo je to ružna priča, kazao je Mihael Akerman, sin Eve Akerman.

Priča je to koju dijele milijuni žrtava holokausta. Njima u spomen održana je minuta šutnje u Saboru.

- Holokaust je vječna opomena kakva zla mogu nastati iz ksenofobije i rasizma. Obilježavanjem ovog dana podsjećamo na važnost poštivanja prava svakog čovjeka i zaštite njegovog ljudskog dostojanstva neovisno o njegovoj rasi, spolu, naciji, jeziku i vjeri, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Vijence i svijeće kod spomenika Mojsiju položili su i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i izaslanstva predsjednika Republike te Vlade.

- Nažalost netolerancija, negiranje povijesnih činjenica diskriminacija i govor mržnje sve su prisutniji u svijetu ali i u našem društvu. To su loši i štetni trendovi i protiv njih se treba boriti. Takvu retoriku politika treba jasno osuditi, kazao je premijer Andrej Plenković. 

„Naša je obveza, posebno prema budućim generacijama, slati poruku mira, razumijevanja i prijateljstva među narodima”, objavio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Vijenac je položilo i saborsko izaslanstvo, a tom prilikom predstavnik židovske općine Ognjen Kraus osvrnuo se na saborski odbor koji raspravlja o uređenju groblja hrvatske vojske od 41. do 45. uz podršku Ministarstva branitelja.

- U isto vrijeme ovdje je ekshumirano 3.000 židovskih grobova. Prema tome, Židovi nemaju pravo na svoje grobno mjesto. Stalno se igramo za svjetsku javnost antifašista, a za dio svojih glasača moramo održavati to što održavamo, rekao je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.

I dalje, tvrdi, čeka sastanak s premijerom s kojim se trebao sastati u rujnu, radi dogovora o zakonskoj zabrani spornog pozdrava iz tog doba. 

- Gospodin Kraus ima legitimna očekivanja da o toj temi razgovaramo. U svjetlu predsjedanja IHRA-om sigurno ćemo o toj temi razgovarati, ali ne samo o toj temi, izjavio je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade. 

Predstavnici Antifašističke lige i Documente obilježili su dan spomen-šetnjom središtem Zagreba. Izraelski veleposlanik održao je predavanje na kojemu je naglasio da među milijun i pol Židova u zemljama EU-a i dalje ima onih koji se osjećaju ugroženo.

- U Europi 38% Židova razmišljaju o preseljenju jer se ne osjećaju sigurni kao Židovi u svojoj zemlji, kazao je Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj. 

Na žrtve holokausta danas prisjećalo se diljem zemlje. Večeras su i zagrebačke fontane svijetlile kao podsjetnik da povijest mora biti učiteljica života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!