19:36 / 06.02.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT/Iva Magušić-Dumančić

Očevi u Hrvatskoj jako malo koriste rodiljne i roditeljske potpore

Tate na porodiljnom

Tate na porodiljnom

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je među državama članicama Europske unije u kojoj očevi najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore. No uskoro bi se to trebalo promijeniti izmjenama Zakona koji predviđa obavezni očinski dopust. Time se zakon usklađuje s direktivama Europske unije, a predviđeno je i povećanje roditeljske naknade.

Očevih zagrljaja maloj Ei nije nedostajalo, jer je tata Darko iskoristio svoje pravo na roditeljski dopust.

- Značilo mi je puno, jer sam se dosta zbližio s kćerkom i družili smo se i zezali smo se i smijali smo se tako da je bilo jedno lijepo divno iskustvo, koje bi preporučio svakom ocu, kaže Darko Božinović

No rijetki tu mogućnost zbilja iskoriste, u 2020. samo oko 4% očeva. Za to društvo često nema razumijevanja.

- Neophodno je da imaju i podršku i svoje obitelji i svojih poslodavaca, kolega i kolegica, ali na kraju krajeva i svih nas, da to jednostavno postane normalno, kada tako nešto postane normalno. Onda će sve više očeva koristiti očinski dopust, ali i kasnije roditeljski dopust, kaže Daniela Drandić iz Udruge Roda. 

Pomoći će im u tome izmjene zakona prema kojima će svaki otac s novorođenčetom obvezno biti 10 dana, i to uz naknadu u visini plaće.

- Mi smo predvidjeli da se u prvom dijelu koristi iz vrlo jednostavnog razloga da naši očevi više sudjeluju i u brzi za dijete prilikom samog rođenja i da se malo ta veza bolje uspostavi između samih roditelja, ali i da se briga o djetetu ravnomjerno podijeli na oba roditelja, kaže državna tajnica Državnog ureda za mlade i demografiju Željka Josić

Tako se pokušava uravnotežiti obiteljski i poslovni život, prema direktivi Europske unije. Oni s iskustvom kažu.

- Premalo, po meni bi trebali iskoristiti puno više i da se bliže sa svojom djecom i jednostavno da se supruge oslobode malo tog tereta, nazovimo tereta, dodaje Božinović. 

Pomoći će im u tome i povećanje roditeljske naknade. 

- Govorimo o drugih 6 mjeseci koja je u ovom trenutku u iznosu od oko 5.600 kuna i povećat će se na 7.500 kuna, dodaje državna tajnica Josić. 

I dok su izmjene još u pripremi, iz Udruge Roda apeliraju - sad je pravo vrijeme da se zakon u cijelosti revidira.

- Dogodilo se puno nejasnoća u samom zakonu i u praksi u nekim dijelovima Hrvatske se on jako teško ili različito tumači, dakle sad je pravo vrijeme da se cijeli zakon uzme da se prerešeta od početka do kraja i da on bude sukladan i konkretan dokument sam za sebe, ističe Daniela Drandić. 

Zakon bi na snagu trebao stupiti već ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!