Premašen broj noćenja iz 2020. godine: "Hrvatska je najsigurnija na Mediteranu"

09:58 / 18.08.2021.

Autor: V.G./HRT

Baška

Baška

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Prema podacima iz sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od početka godine do danas ostvareno 55,3 milijuna noćenja, čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine, kada je u dvanaest mjeseci ostvareno 54,4 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja u 2021. godini, 46,6 milijuna ostvarili su strani turisti, a 8,7 milijuna domaći. Od početka ove godine ujedno je ostvareno i 9 milijuna turističkih dolazaka, odnosno Hrvatsku je u ovoj godini posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego lani.

- S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš cilj je bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera. Time stvaramo temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma. Ova godina prije svega je pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija, a to su gosti spremni platiti više. U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U 2021. ostvareno je dosad 46 posto više dolazaka i 37 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. U usporedbi s istim razdobljem 2019., ostvareno je 61 posto dolazaka i 72 posto noćenja. U Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista. Od stranih turista najviše je Nijemaca (297.000), Poljaka (81.000), Slovenaca (74.000) i Talijana (61.000). Najviše turista trenutno boravi u Istarskoj (283.000), Primorskoj-goranskoj (187.000) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (184.000).

- Danas smo na 55 milijuna noćenja, što se tiče dolazaka 9 milijuna, kad pogledamo prošlu godinu to je 1,2 milijuna dolazaka više. Kad uspoređujemo s 2019. godinom mi smo na 60 posto dolazaka i negdje više od 70 posto noćenja. Ono što nas izrazito veseli je vrijednost fiskaliziranih računa koja pokazuje da se u turističkom sektoru, pogotovo što se tiče smještaja više kategorije, puno više troši. Vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na 2019. je oko 70 posto. Kad pogledamo srpnj i kolovoz puno bolji rezultati, nadmašuju čak 2019. Izuzetno nam je važno bilo poslati poruku da sektor ostane stabilan, što smo ostvarili kroz mjere za očuvanje radnih mjesta, rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac uoči užeg kabineta.

- Ono što nas veseli izrazito su dobre najave za nastavak turističke sezone. Još jednom apeliram na sve, Zagreb je u narančastom, da pazimo na epidemiološku situaciju. Što se tiče bukinga, dobar je i za rujan i za listopad. Hrvatska je i dalje najsigurnija na Mediteranu s 14-dnevnom incidencijom 60. Italija na preko 130, Španjolska, Grčka, Francuska, znamo svi kakve su brojke. Moramo nastaviti u tom smjeru i ako i dalje budemo imali dobre brojeve, mislim da možemo imati dobru posezonu, rekla je Brnjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!