Oliver Dragojević već četvrtu godinu nije s nama

26.07.2022.

18:02

Autor: Karmen Šore/IMS/I.Z./HRT

Oliver Dragojević - već četvrtu godinu nije s nama

Oliver Dragojević - već četvrtu godinu nije s nama

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Glazbena legenda, Oliver Dragojević, već četvrtu godinu nije s nama. Tjedan pun događaja Oliveru u čast zaokružit će koncert na velolučkoj rivi ovoga petka. No, već sada - u ovome trenutku - na trajektu "Korčula" odjekuju njegove pjesme koje i dalje u srcima i mislima obožavatelja imaju status Evergreena. Odjekuju pjesme koje su neupitno ostavile "trag u beskraju". Jedno je sigurno - Oliver živi vječno...

Trag u beskraju nije samo pjesnička figura, Oliver je čovjek koji je ostavio svoj trag svojim obožavateljima, prijateljima i kolegama, a oni su tu na trajektu Korčula za Vela Luku. No, to je samo zagrijavanje za petak kada će se održati veliki koncert u Veloj Luci. Uz mlade izvođače, nastupit će i legende, izvijestila je s trajekta za Dnevnik HTV-a Karmen Šore.

- Nama glazbenicima je to posebno jer Oliver je uvijek bio drugačiji, uvijek je bio bolji nekako i te sve pjesme imaju nekakav značaj na nacionalnom nivou i pokušavamo to sačuvati da, ostane živjeti pogotovo među klincima, rekao je Ante Gelo, producent koncerta "Trag u beskraju". 

- Znate kako se osjećam? Eto točno ovako, neopisivo. Drugi put idem u Velu Luku pjevati za Olivera, govori Petar Dragojević.


Trag u beskraju - sjećanje na Olivera, prijenos iz Vela Luke

U petak, 29. srpnja u 21.25 na Prvom programu HTV-a možete pratiti sto dvadeset minuta mediteranske simfonije u Veloj Luci u čast i sjećanje na nikad prežaljenog, velikog Olivera Dragojevića. Najljepše pjesme, najveći hitovi u interpretaciji sjajnih glazbenika i poznatih pjevača s rive će se razlijegati Oliverovom Velom Lukom.

Uz Zoricu Kondžu, Tedija Spalata, Petra Grašu, Doris Dragović, Petra Dragojevića nastupit će niz mladih pjevača - među ostalima Dino Jelusić, Matija Cvek, Jure Brkljača te simfonijski orkestar pomno sastavljen od najboljih mladih glazbenika.

"Ti si moj san", "Ako izgubim tebe", "Nedostaješ mi ti", "Dobar dan"... samo su neke od predivnih pjesama, koje ćemo čuti. Ovu mediteransku simfoniju za Olivera glazbeno je osmislio Ante Gelo, a orkestrom će ravnati Alan Bjelinski.

- Ove godine očekuje nas bogatiji glazbeni program i koncert koji je u potpunosti otvoren za javnost. Oliverov prijatelj Edo Bralić donirao je ponton veličine 27x14 metara, na kojem će biti smješten orkestar i s kojeg će Hrvatska radiotelevizija emitirati ovaj produkcijski zahtjevan prijenos. Ponton je novost i posebnost ove godine kako bi što više ljudi s pontona na rivi mogli pratiti ovaj glazbeni spektakl. Oliver je ostavio nezamjenjivo mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni i u srcima svojih obožavatelja, a mi njegovi prijatelji i suradnici sretni smo da ćemo i ove godine moći sudjelovati u obilježavanju uspomene na njegov život i djelo uz veliku pomoć Hrvatske radiotelevizije, istaknuo je glazbeni producent Ante Gelo.

Ispraćaj Olivera 2018. godine - od splitske Rive do Vele Luke

Iako smo oduvijek znali veličinu njegove glazbe i voljeli ju, sam ispraćaj pokazao je koliko je bio voljen i cijenjen glazbenik i osoba. Tada su Oliveru u čast zazvonila zvona katedrale svetog Dujma. Njegova je želja bila da ga pokopaju u Veloj Luci.

Od crkve svetog Frane preko Rive do katamarana, tisuće Splićana oprostile su se od omiljenog pjevača. More je bilo prepuno čamca i brodica koji su krenuli za katamaranom, a i Torcida se oprostila na svoj način.

Glazbenu karijeru počeo je graditi već s pet godina

Glazbenu karijeru Dragojević je graditi s pet godina, kada mu je otac kupio usnu harmoniku uz koju je zabavljao djecu iz svoje ulice i putnike na brodu od Splita do Vele Luke na Korčuli. Osim glazbe, Oliveru je mnogo značila Vela Luka u kojoj je obavezno provodio svoja ljeta.

Kamen temeljac jedne od najuspješnijih karijera u nas postavljen je na splitskim festivalima šezdesetih, sedamdesetih. Slijedili su vječni hitovi od Vjeruj u jubav, Malinkonija, Skalinada, Oprosti mi, pape, Karoca, Galeb i ja, a poslije Cesarica, čime je postao strasno obožavan među najširom publikom i kritikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!