Nove mjere za suzbijanje širenja omikrona; Kritično u splitskoj bolnici

19:18 / 07.01.2022.

Autor: Nikolina Ćosić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Hrvoje Jelavić/Luka Stanzl / PIXSELL

Četvrti se pandemijski val pretočio u peti. Omikron je na djelu - raste broj novozaraženih. Strahuje se od novog jačeg pritiska na zdravstveni sustav. Na blagdan je 43% testiranih pozitivno, njih malo više od 3.900. U bolnicama je gotovo 1.900 pacijenata. Na respiratoru 245. Preminula je 41 osoba. Dodatno se postrožuju epidemiološke mjere.


Uz nisku stopu procijepljenosti bukti zaraza u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Više od 50% testiranih županiji zaraženo je koronavirusom. Tamošnji KBC, najopterećenija bolnica u Hrvatskoj, pod sve je većim pritiskom. Neizbježno je širenje COVID kapaciteta.

Ravnatelj splitske bolnice, profesor Julije Meštrović, rekao je u Dnevniku da su svi koji su bili na novogodišnjim druženjima još uvijek mogu oboljeti. 

- Moramo biti pripravni na nove pacijente, rekao je.

Na respiratoru je jutros u KBC-u Split bilo 47, a večeras 48 osoba.

Meštrović je objasnio da se u bolnicu primaju samo bolesnici kojima je potrebno bolničko liječenje.

- Od svih hospitaliziranih, na respiratoru ih je 1/4, a ostali primaju kisik, rekao je i naglasio da se ne prima nitko kome nije potrebno bolničko liječenje. 

- Nakon dvije godine borbe s pandemijom medicinsko osoblje radi na isti način. Nigdje nećete naći osoblje koje radi s toliko entuzijazma i požrtvovnosti kao u našem COVID centru. To bi bila lekcija za sve nas, vidjeti te mlade ljude, sestre, tehničare, doktore, kako sjajno rade. Ali imamo premalo osoblja. Obratio sam se Ministarstvu zdravstva i dobili smo ispomoć od 18 medicinskih sestara i tehničara - 10 iz Splita, osam iz ostalih gradova. Nastojat ćemo im pružiti najbolje mogućnosti za rad, rekao je.

Na pitanje koliko su u ovakvoj situaciji uskraćeni ostali pacijenti odgovorio je da su operacijski programi smanjivani onoliko koliko je bilo najnužnije moguće, a nastojali su raditi koliko je bilo raspoloživog osoblja.

- Program nikada nije bio ukinut do kraja. Morat ćemo reducirati elektivni operacijski program, moramo opskrbiti hitne pacijente, sve onkološke programe. Međutim, drugo će ovisiti o raspoloživom osoblju. Ne može se raditi kako je uobičajeno, to je golema šteta i neugoda za sve nas. No, ako imate pacijente na respiratoru, onda su oni prioritet. Imamo mnoštvo pacijenata koji ne moraju biti hitno operirani i morat će pričekati. Zbog toga nam je svima žao, poručio je dr. Meštrović.

Omikron na djelu - raste broj novozaraženih

Prvi put od početka epidemije Šibenik je ostao bez slobodnih respiratora. Dio pacijenata prebacuje se u splitsku, ali i bolnice na sjeveru Hrvatske.

- I u drugim bolnicama je teško stanje i oni su s opremom na rezervama, i kada bi posudili respirator falilo bi nam druge opreme i prostornih kapaciteta a i kadrova koji bi se brinuli o takvim pacijentima, rekao je Kristijan Stipaničev, v.d. ravnatelj Opće bolnice Šibenik.

Alarmantno je stanje u KBC-u Split bilo i prije blagdana. Sada se odgađa sve što nije hitno. Reorganizacijom bolnice osigurana su još 32 mjesta za covid pacijente.

- Privremeno je nužna ova redukcija da bismo osigurali skrb onima s najtežim bolestima, a to su bolesnici s covidom, naglasio je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Pritisak na zdravstveni sustav rezultirao je pooštravanjem mjera. Usmjerene su uglavnom na dodatno ograničavanje broja ljudi na okupljanjima. Za ugostiteljske objekte nema dodatnih ograničenja, ali bit će intenzivnije kontrole.

- Privatne svečanosti ograničili bi na 20 osoba, ne kao do sad na 30, uz izuzetak svečanosti na kojima bi svi imali COVID potvrde, na njima može biti do 50 osoba, istaknuo je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nastava počinje u ponedjeljak, a zasad će se u samo jednoj školi održavati online. 

- Sve će krenuti od ponedjeljka. Moguće je eventualno ispadanje nekih škola zbog mikro epidemiološke situacije u samoj školi, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Osim pridržavati se mjera, načelnik stožera još jednom objašnjava zašto je važno cijepiti se.

- One zemlje koje imaju visoku procijepljenost, zapravo imaju čak i pod ovakvim uvjetima kad brojevi rastu kao nikada do sad. Imaju stabilnu situaciju u zdravstvenim sustavima, rekao je Božinović.

Zaraza se zbog omikrona širi brže nego ikad. Ta varijanta virusa sve je dominantnija i kod nas.

- Mi i očekujemo da sad već u ovom trenutku imamo dominaciju omikrona naročito u dalmatinskim županijama i gradu Zagrebu, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- U prošlom tjednu konkretno u utorak smo imali smo u Zagrebu već 80% omikrona među pozitivnima, dodao je.

Omikron i blagdanska druženja dovela su do gužvi na punktovima za testiranje. Onaj tko se danas prijavi na testiranje u Zagrebu, na red će doći za 4 do 5 dana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!