Općinski načelnik prijavljen za seksualno uznemiravanje obrisan iz članstva HDZ-a

02.06.2023.

11:09

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija. seksualno uznemiravanje

Ilustracija. seksualno uznemiravanje

Foto: HTV/IMS / HRT

Načelnik baranjske općine Popovac Zoran Kontak, kojega je, prema medijskim napisima, 34-godišnjakinja prijavila za seksualno uznemiravanje, obrisan je iz članstva Hrvatske demokratske zajednice, izvijestili su u petak iz HDZ-a.- Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Popovac Zoran Kontak zatražio je od Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije ispis iz članstva. S današnjim danom Kontak više nije predsjednik općinskog HDZ-a u Popovcu te je na vlastiti zahtjev brisan iz stranačkog članstva, potvrdio je HDZ dodajući kako Kontak ostaje načelnik općine.

Osječko-baranjska Policijska uprava u petak nije željela komentirati medijske napise o navodnom policijskom postupanju prema Kontaku, kojega je za seksualno uznemiravanje prijavila 34-godišnjakinja, koja je u općini bila zaposlena na javnim radovima. Sporni događaj navodno se dogodio potkraj svibnja u zgradi općine.

Iz policije su na upite medija odgovorili kako se u svim državama EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, primjenjuje Uredba o zaštiti pojedinaca u vezi obrade osobnih podataka.

- S obzirom na to da se u konkretnom slučaju radi o obradi osobnih podataka, smatramo da javna objava osobnih podataka o osobi i događaju koji navodite ne bi bila opravdana, odnosno u konkretnom slučaju ne bi prevladao značajan javni interes u odnosu na zaštićenu privatnost pojedinca. Stoga ne možemo konkretno odgovoriti niti možemo govoriti o postupanju policije prema konkretnim osobama, stoji u odgovoru osječko-baranjske PU.

Također ističu da u svojim dnevnim izvješćima ne iznose slične događaje, odnosno ne objavljuju kaznena djela s područja seksualnih delikata, zbog zaštite digniteta žrtve i moguće sekundarne viktimizacije i stigmatizacije okoline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!