Nova sjednica, novi zahtjev za opoziv

05.01.2022.

20:11

Autor: Tatjana Munižaba/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Nova sjednica Hrvatskoga sabora, nakon blagdanske stanke, počet će u srijedu 19. siječnja i trebala bi trajati dva mjeseca. Nakon sjednice saborskog Predsjedništva, predsjednik Sabora rekao je da se epidemiološke mjere neće mijenjati te će zastupnici maske morati nositi dok sjede, ne i za govornicom. Zastupnike će dočekati i još jedna oporbena inicijativa za smjenu ministra, ovaj put graditeljstva - Darka Horvata.

Ovo je posljednja prilika zastupnicima da osjete blagdanski ugođaj u Saboru iz kojega su otišli još polovinom prosinca prošle godine, a kad se vrate već ćemo biti u drugoj polovini siječnja nove godine. 

- Započinjemo, znači, u srijedu 19. siječnja. Za sada imamo 152 točke dnevnog reda, 134 su prenesene od prošle sjednice, a 18 su novi prijedlozi. U dnevnom redu su i interpelacije Klubova oporbenih vezanih za obnovu, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora (HDZ).

Kojima će sad dodati i zahtjev za opoziv ministra zaduženog za obnovu.

- Ja sam u to krenula iz jednostavnog razloga što moramo reći - dosta! Ne možemo stajati sa strane i cijelo vrijeme govoriti obnove nema, naglasila je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a. 

Resorni ministar za to jednostavno mora odgovarati. S čime se slaže i ostatak oporbe, pa će i njezin desni konzervativni dio poduprijeti liberalnu Anku Mrak-Taritaš  

- Hoćemo, podržat ćemo ovu inicijativu. Smatramo da je ministar Horvat najslabija karika trenutno u Vladi Republike Hrvatske. Od 1 do 5, čista jedinica što se obnove tiče, istaknuo je Marijan Pavliček, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatski suverenisti.

- Pa čak ni gradonačelnica Petrinje ne može opravdati situaciju koja je na terenu. Čak ni ona nema riječi kojima može opravdati nerad i neefikasnost ministarstva ministra Horvata, pa i premijerove Vlade, rekla je Ivana Posavec Krivec, predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Pa je li mislite da bi bez razloga neki predsjednik Vlade bio gađan, izvikan ispsovan. Pa to je sramota! I onda me pitate hoćemo li podržati smjenu ministra, izravan je bio Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Podržao ili ne, ministar Horvat ostat će ministar i nakon glasanja o iskazivanju nepovjerenja.

- Predsjednik Vlade je jasno pokazao da svi ministri imaju njegovu potporu tako da ne očekujem da će doći do bilo kakve promjene, rekao je Jandroković.

A ako je smjenu ministra Horvata možda i planirao, sad će od nje odustati. Jer nijedan premijer, pa tako ni Andrej Plenković, sigurno neće smijeniti ministra čiji odlazak iniciraju politički oponenti. 

- Očekujem da će premijer zdušno braniti nerad svog ministra jer je i on suodgovoran odnosno neodgovoran prema građanima potresom pogođenih područja, ali to ne znači da to što ćemo biti u manjini nismo u pravu, naglasila je Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskog sabora (SDP).

Ali jednako tako to znači da će oporba opet produljiti ministarski vijek jednom HDZ-ovu ministru. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!