07:55 / 31.01.2021.

Autor: Potrošački kod/HRT

Oprez, lažni digitalni oglasi!

ilustracija

ilustracija

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Svakog dana zasipaju nas oglasima za proizvode s pomoću kojih bismo trebali ozdraviti preko noći, ostati dulje mladi ili se riješiti viška kilograma. Najčešće te nove, revolucionarne proizvode i lijekove reklamiraju poznate osobe, među njima i liječnici kojima je ukraden identitet. Iz Svjetske federacije oglašivača upozoravaju da je digitalno oglašavanje sve češće na meti kriminalaca. Navode da će marketinška industrija u idućih pet godina zbog prijevara u digitalnom reklamiranju izgubiti oko 50 milijardi eura. U posljednje vrijeme ukraden je identitet triju liječnika.

Starost nije prepreka životu! Akademik, kardiolog prof. dr. Davor Miličić otkrio je tajnu kako postići izvrsno zdravlje i dugovječnost! Tako je pisalo u internetskom oglasu za prodaju lijeka koji pročišćuje krvne žile i produljuje život. Ugledavši oglas, akademik Miličić ostao je u šoku. Naime, intervju je lažan, odnosno nepoznata osoba ukrala mu je identitet, a lijek je također prijevara.

Policija je utvrdila da je riječ o serverima u Ukrajini i Panami, odnosno organiziranom farmaceutskom kriminalu. U MUP-u su uspjeli deaktivirati tri domene s mrežnih stranica na kojima se nudila prodaja medicinskih proizvoda s izjavama akademika.

Sličnih oglasa za prodaju lažnih lijekova koji jamče izlječenja teških bolesti sve je više. U takvim oglasima i tekstovima često se pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika. Stanje je posljednjih mjeseci eskaliralo te su oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali velikim interesom građana za takozvane ljekovite proizvode.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, jer nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi. Nažalost, najčešće takvim lažnim proizvodima nasjedaju umirovljenici koji su za njih spremni izdvojiti i pola svoje mirovine.

Proizvodnja, oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko je regulirana djelatnost, koja podliježe mnogim zakonskim propisima i inspekcijama. A liječnici i ljekarnici pozivaju građane da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Hrvatskoj te su kao takvi prošli sve potrebne registracijske procese i provjere kvalitete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!