19:02 / 18.02.2021.

Autor: Eugen Husak/T.V./Dnevnik/HRT

Prva godina Zorana Milanovića - mišljenja su podijeljena

Prije godinu dana Zoran Milanović prisegnuo je za novog hrvatskog predsjednika

Prije godinu dana Zoran Milanović prisegnuo je za novog hrvatskog predsjednika

Foto: Damir Sencar / HINA/POOL/PIXSELL

Normalno, predsjednik s karakterom. Tim je sloganom Zoran Milanović osvojio povjerenje građana i prisegnuo za petog hrvatskog predsjednika. Od tada je prošlo godinu dana - prenosili smo predsjednikova stajališta o brojnim temama, a danas su mnogi iznijeli svoja razmišljanja o njegovu mandatu.

Prije točno godinu dana Zoran Milanović postao je peti predsjednik u povijesti Hrvatske. Obećao je da će biti predsjednik s karakterom.

- Kad je riječ o područjima izravne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Republike, ali i općenito ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor, najavio je Milanović.

Koliko je u tome uspio ? Mišljenja su podijeljena. U njegovoj bivšoj stranci smatraju da je opravdao očekivanja.

- U onim ustavnim ovlastima koje ima, u kojima odlučuje nije napravio nijednu pogrešku. Vrijednosti za koje se zalaže su zajedničke, a stil je ipak samo njegov, rekao je Arsen Bauk (SDP).

U HDZ-u, s čijim se predsjednikom Andrejom Plenkovićem Milanović tjednima prepirao vezano za cijeli niz tema, od rada stožera preko napada na Banske dvore do afere Janaf, poprilično su suzdržani u davanju ocjene.

- Ne bih zaista komentirao njegov rad. Godinu ću pamtiti po COVID-u i potresu i po svim ovim izazovima s kojima se i dalje suočavamo, ističe ministar financija Zdravko Marić (HDZ).

- Ja, osobno, najčešće se sjetim određenih izjava. Evo toliko, kratka je bila ministrica poljoprivrede Marija Vučković (HDZ).

U ostalim strankama uglavnom se govori o problematičnom karakteru i stilu. U Mostu smatraju da se Milanović ponaša kao valovi koronavirusa jer se u njegovu radu ciklički izmjenjuju dani pasivnosti s danima sukoba.

- Iako me zabavlja ta polemika, ja bih bio sretniji da se malo više bavi ovim problemima koji muče hrvatske građane, da se malo snažnije suprotstavi korupciji ako može, ako i on nije dio tih struktura, poručio je Nikola Grmoja (MOST).

- Ovlasti, zadaće, a i ulogu predsjednika države vidim bitno drugačije od načina na koji je svoju dužnost Milanović obavljao do sada i time sam sve o mandatu Milanovića rekla, kaže Dalija Orešković (Centar).

- Mislim da on ponekad preiskreno kaže što zaista misli, pa izaziva i vlastite birače, ali to je njegov problem, a ne naš, smatra Stjepo Bartulica (Domovinski pokret).

- Mislim da je dobro da se o nekim stvarima raspravlja, nikad nije dobro pretjerati, ali njegov je karakter da nekad u tome i malo pretjera. rekla je Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Analitičari pak smatraju da je Milanović bio itekako državotvoran kad god je trebalo podržati nacionalno jedinstvo npr. u potresu ili odnosu prema Hrvatima u BiH. No za neke njegove poruke smatraju da bi bilo bolje da nisu izrečene.

- Tu možete pogoditi cilj, možete biti uspješni, možete pridobiti nove ljude i simpatizere, ali se možete i zamjeriti - tako da je njegova finalna ocjena trojka, ustvrdila je Smiljana Leinert Novosel, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

- Velika većina građana predmnijeva da je predsjednik faktor stabilnosti - netko na koga se možemo pouzdati, netko tko balansira sukobe, a ne da ih proizvodi, makar to bilo na razini retoričke figure jer političkog sadržaja u svim tim prepucavanjima zapravo i nije bilo, kaže politički analitičar Pero Maldini.

Zoran Milanović danas se nije pojavio u javnosti. Iz njegova Ureda priopćeno je da je s vodstvom Hrvatskog psihološkog društva razgovarao o posljedicama koje na ljude ostavljaju potresi i pandemija.

- Neposredno nakon izbijanja afere JANAF u kojoj je zatečen u prostoru i na način koji nije primjeren,  krenule su salve retoričkih izgreda i ispada koje nisu primjerene za jednog predsjednika i koje su posve nepotrebne, dodaje Maldini.

Jedno je sigurno. I prije nego što je postao predsjednik, Zoran Milanović najavio je da s njim nikome neće biti dosadno. I u tome je , čini se, i uspio. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!