Otvoreno: HDZ hvali poreznu reformu, oporba kritizira

04.05.2023.

22:27

Autor: Otvoreno/P.F./HRT

Otvoreno, 4.5.2023.

Otvoreno, 4.5.2023.

Foto: HTV / HRT

Vlada obećava da će nam svima od početka sljedeće, ujedno superizborne godine, rasti plaće. Najave mogućih rješenja rasterećenja, poput smanjenja mirovinskog doprinosa ili poreza na dohodak te ukidanja prireza, već nailaze na kritike. Posebno su se uzbunili gradonačelnici koji bi mogli ostati bez znatnog dijela gradskog prihoda. Bi li to dovelo do odustajanja od određenih projekata, poskupljenja javnih i komunalnih usluga?

Gosti emisije HTV-a Otvoreno urednika i voditelja Branka Nađvinskog bili su saborski zastupnik HDZ-a Marko Pavić, potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika Možemo! Damir Bakić, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar (HDZ) i gradonačelnik Splita Ivica Puljak (Centar).

Galerija
Marko Pavić, saborski zastupnik HDZ-a , Foto: HTV/HRT
Darko Bakić, potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika Možemo! , Foto: HTV/HRTKrešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice (HDZ), Foto: HTV/HRTIvica Puljak, gradonačelnik Splita (Centar), Foto: HTV/HRT

Pavić o rastu plaća: Ne mogu izlaziti s podacima, vidjet će se za nekoliko tjedana


Saborski zastupnik HDZ-a Marko Pavić rekao je kako šesti krug porezne reforme će dovesti do većih plaća od 1. siječnja svim građanima, a posebno se vodi briga o onima s najmanjima primanjima. 

- To je nešto što Vlada čini kontinuirano i gradi okvir za rast plaća i gospodarstva te da u ovoj krizi pomogne građanima, a posebice onima koji su najranjiviji - umirovljenici, kao i druge skupine. 

Podsjetio je da je u mandatu ove Vlade prosječna plaća rasla 48% te da je sada 1106 eura.

- Isto tako Vlada je uskočila građanima s paketom pomoći, zadnji je bio 1,7 milijardi eura, a ukupno 6,1 milijardi eura u inflatorne mjere koje su omogućile građanima 2-5 puta struju, plin, razumnu cijenu benzina i cijeli paket socijalnih transfera znajući da će ova kriza pogoditi najsiromašnije građane. Sada gledamo kako upravo njima omogućiti povećane plaće.

- Ono što je država analizom vidjela je da je s jedne strane država u ovoj krizi imala deficit 1,7 milijardi kuna, a gradovi i općine suficit. Uprihodili su više novca nego što su planirali upravo zbog poreza na dohodak i rasta plaća. Ono što je sada cilj ove porezne reforme je kako povećati autonomiju naših općina, gradova i županija i taj dio koji je namaknut da se natrag vrati građanima i uloži u povećanje plaća. S druge strane da onima s najmanjima primanjima plaćanja mirovinskih obveza preuzme država, objasnio je Pavić.

Na pitanje koliko će kojoj kategoriji iznositi povećanje plaće rekao je kako će se to prezentirati s cijelim paketom.

- Ne mogu izlaziti s podacima, vidjet će se za nekoliko tjedana. No intencija je da će plaće svima rasti, posebice će se voditi računa o onima sa najnižim plaćama. Već smo to pokazali, već je u petoj poreznoj reformi isto tako značajno rasla plaća. Ono što treba istaknuti kako smo u zadnjoj poreznoj reformi rasteretili smo građanstvo za preko 10 milijardi kuna, dodao je.

Bakić: Ako se smanjuje porez na rad treba povećati porez na imovinu


Potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika Možemo! Damir Bakić ispred grada Zagreba rekao je kako pozdravlja intenciju da se sve plaće dignu.

- To je apsolutno nesporno, ali tu je negdje kraj onome što možemo pozdraviti. Naznake koje smo čuli i to smatramo duboko pogrešnim i nepravednim. Po najavama kani se smanjiti porez na dohodak i smanjiti ili ukinuti prirez, a oboje su prihodi lokalne samouprave. Ne možemo govoriti o nečemu što se bi se moglo zvati reformom. To je vrlo parcijalno, vrlo točkasto, vrlo fragmentirano zadiranje u porezni sustav bez da se sagleda cjelina. Ne možete, ako iole želite ozbiljno nešto učiniti s poreznim sustavom, umanjiti porezni prihod na jednoj strani ako ne sagledate čitav porezni kompleks i da ne potražite kompenzaciju u drugim prostorima. Ne zaboravimo, mi oporezujemo i potrošnju i imovinu i rad. Smatramo da je pristup u kojem smanjujemo porezno opterećenje na rad, što je svakako za pozdraviti, taj pristup nužno bi trebao iziskivati i povećanje porezne presije na ono što je najmanje oporezovano u ovoj državi - a to je imovina, posebno nekretnine, istaknuo je Bakić.

- Kada me pitate o suficitu, zaista je točno da su gradovi i općine u protekloj godini, pogotovo oni koji imaju prirez, pogotovo oni koji imaju značajniji prirez, ostvarili određene suficite. Određeni suficit je ostvario i grad Zagreb i taj je iznosio prošle godine 440 milijuna kuna, na što smo izuzetno ponosni. Učinili smo velike napore u racionalizaciji na svim segmentima. Međutim, kako god je za pozdraviti to što su gradovi i općine izvjesni suficit realizirali i zaista je važno da imaju, idemo to tako reći, neki leteći start u ovu godinu, koja će sigurno biti teška, jer smo još uvijek na valu inflacije. Kad govorimo o Zagrebu, ja mislim da je neobično važno spomenuti dvije stvari koje su u Zagrebu obilježile naše poslovanje u prošloj godini, pa tako i u ovoj. Mi smo, dakle, ostvarili 440 milijuna suficita, ali od tog suficita, tako da se figurativno izrazim, nismo ugledali ni jedan euro, ni jedan cent, objasnio je Bakić.

- Stvar je u tome da smo mi bili dužni namijeniti taj suficit, i planirali smo ga u proračunu, dužni smo ga bili namijeniti za namirenje enormnog duga koji nam je ostavila prethodna vlast. Taj dug iznosi 1,4 milijarde kuna. To smo bili dužni učiniti prošle godine, to smo dužni učiniti i ove godine, tako će biti i sljedeće godine. Dakle, u tom pogledu mi zaista u Zagrebu, ne možemo govoriti ni o kakvom efektivnom suficitu, dodao je.

Istaknuo je kako je i važna činjenica, kada se govori o financijama grada Zagreba, obnova. 

- Ona je obilježila naše poslovanje lani, ove godine i sljedeće godine. Velik dio obnove može se financirati iz EU fondova, ali ne sve. Ne radi se o regularnim godinama poslovanja nego o godinama koje su bitno opterećene enormnim izdacima za obnovu, dodao je.

Ačkar: Od porezne reforme samo benefiti, Vlada nikad nije zakinula građane


Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar rekao je kako želi istaknuti činjenicu da je dobro da se o ovom zakonu raspravlja.

- Ali ne treba zaboraviti svakako da ovaj zakon niti je gotov nacrt, niti je on konačan. I u tome kontekstu moram priznati da svaki zakon koji ide na porezno rasterećenje i u kućni budžet mojih sugrađana u Velikoj Gorici i državljana Republike Hrvatske će biti više nego pozdravljen od moje strane, dodao je.

- Treba odmah demistificirati neke stvari kada govorimo i onome što je izazvalo buru u javnosti, a to je da se od strane oporbe s nekim poluinformacijama i dezinformacijama pojavljuju špekulacije kako bi bila niža mirovina ili da bi se dogodilo nešto negativno nakon ove reforme. A ono što je najbitnije, osobno i meni, je da se apsolutno ništa osim benefita koji će ostvariti nakon ove reforme našim sugrađanima ne može dogoditi, istaknuo je Ačkar.

Rekao je kako je čelnik šestoga grada po veličini u Hrvatskoj i da Vlada u svih prethodnih pet fiskalnih reformi nije nikada zakinula sugrađane, koliko ima saznanja.

- Dapače, rasla je plaća, kolega Pavić je govorio i o postotku. Jedinica lokalne samouprave ima investicijski zamah kakav se nikada nije mogao zamisliti u prethodnom razdoblju. Ne možemo zanemariti činjenicu da investicijski zamah, kada govorimo o nekim stvarima koje smo prije morali financirati iz kredita, iz leasinga, iz svega, iz akumuliranih sredstava, danas dobivamo 50%, 70% ili čak negdje 100% sufinanciran ili financiran od strane Vlade RH. U Velikoj Gorici, zahvaljujući Vladi, realizirano je projekata vrijednih 20 milijuna eura u kratkom razdoblju. I ono što smatram da je također bitno naglasiti - niz tih mjera kada govorimo o čelnicima jedinice lokalne samouprave i govorimo o porezu na dohodak. Porez na dohodak i dobra ekonomska politika se nama, gradonačelnicima, prikazuje u tome i na primjeru moga grada, to mogu potvrditi, kada imate 130 milijuna kuna prije dvije godine porez na dohodak, a porez na dohodak 2022. iznosi 184 milijuna kuna. Dakle, daleko više i od prireza i od svega onoga što smo mogli planirati i očekivati, ali sve to skupa i zajedno nije došlo slučajno, naglasio je Ačkar.

Puljak: Ponašanje Vlade prema gradovima je zabrinjavajuće


Gradonačelnik Splita Ivica Puljak smatra da su ovo što se oko porezne reforme spominje ovih dana probni baloni Vlade.


- Kao što vidimo i na predsjedništvu HDZ-a su se lomila koplja oko toga što bi zaista trebalo napraviti. Meni se čini da je Andrej Plenković, čekajući izbornu godinu, gledao kako može populistički zavarati građane pa on izgledati dobar kao netko tko će dignuti plaće građanima, a onda će zločesti gradonačelnici morati spustiti plaće građanima pa će onda građani voljeti njega, a neće te zločeste gradonačelnike, objasnio je.


- Mislim da je sama činjenica da se Vlada na takav način ponaša prema gradovima, naročito  velikim gradovima, u biti zaista zabrinjavajuća  Oni se ponašaju kao da smo mi socijalne institucije kojima treba nešto dati, kojima Vlada nešto daje i gospodin gradonačelnik Velike Gorice je u biti na takav način pričao o gradovima - da im je Vlada nešto dala. Veliki gradovi i gradovi uopće u Hrvatskoj su motori razvoja Hrvatske jer su oni najbliži građanima, dodao je.


Smatra kako je jedina dobra stvar u ovom što se događa ovih dana ta što se vodi priča o tome na koji način bi trebalo razvijati gradove.

- Jedina reforma bi bila prava reforma lokalne samouprave u kojima bi se nama dalo zaista prave instrumente razvoja. U redu je da se razmišlja o tome kako će građani živjeti bolje, imati veće plaće. Ali u redu bi bilo da se razmišlja o tome kako bi gradovima trebalo dati više slobode i više mogućnosti za razvoj, kako bi nam trebalo ukinuti prepreke, kako bi trebalo ukinuti 556 gradova i općina i spojiti ih u veće cjeline tako da zaista možemo upravljati svojim resursima koji nisu samo resursi onih malih lokalnih zajednica kojima pripadamo, nego i širih, da bi mogli planirati zajedno s drugim gradovima. Trebalo bi nas sve zajedno spojiti, smanjiti na otprilike 120 gradova. Županije bi trebalo ukinuti jer one su zaista nepotrebni, one samo opterećuju naše procese upravljanja, pojasnio je Puljak.

Dao je primjer grada Splita.

- Oko 30% teritorija grada Splita nije pod upravljanjem grada Splita. Mi nemamo izlaz na more, cijeli morski pojas grada Splita koji je poluotok ne pripada nama, nego pripada ili državi ili županiji i mi maltene moramo moliti županiju i državu da nam da nešto u našem gradu da napravimo. Država u zadnje vrijeme oduzima nekretnine gradova zbog nekih zakona i pripisuje sebi, a kasnije ne zna s tim nekretninama uopće upravljati. Mi imamo milijun prepreka u našem razvoju, recimo niti jedna inspekcija nije pod našom ingerencijom itd. A sada se dira i u osnovne sredstva. I, samo da preduhitrim gospodina Pavića jer će on vjerojatno i meni govoriti da ne znam upravljati gradom i da dižemo cijenu komunalnih usluga, samo da kažem da je HDZ u Splitsko-dalmatinskoj županiji podigao za 30% cijene staračkih domova. Da više ne diskutira na takav način s nama, s visoka nam se obraća, kao da mi zaista želimo loše našim građanima, istaknuo je Puljak.

- Ono što sam želio još ukazati je na to da Vlada, umjesto kad je vidjela da je državni proračun u deficitu, umjesto da je razmislila o tome kako može uštedjeti u državnom proračunu, kako može smanjiti broj gradova i županija, ukinuti nepotrebnu administraciju, kako može zavrnuti ono što se kaže "špine" kroz koje curi novac, kao što smo mi napravili u Splitu - oni gledaju tko je uspješan u Hrvatskoj, koji su to gradovi uspjeli prošle godine uštedjeti, kao što je recimo Zagreb radio, kao što je radio Split isto tako. Mi smo zaista bili racionalni, štedjeli smo cijelu prošlu godinu, zavrnuli smo sve špine, naplatili dugove, vratili dugove koje smo naslijedili od prije. Zatekli smo potpuno devastiran grad koji nema niti osnovnu infrastrukturu, pola grada nema niti cesta. I sada kad smo se pripremili na investicije, kada zaista možemo početi raditi svoju infrastrukturu, Vlada je odlučila gurnuti ruku u naše džepove i spriječiti nas u razvoju budućnosti. Zaista se nadam da se takvo što neće dogoditi, rekao je Puljak.

Na izlaganje Puljka reagirao je Pavić koji je rekao kako nije bilo svađe na predsjedništvu HDZ-a.

- Znam da bi oporba htjela da se mi u HDZ-u svađamo, ali nije bilo svađe. Predsjedništvo stranke je stalo iza principa da želimo rasteretiti građane. Predsjednik stranke jasno je rekao kako će se finalni prijedlog još usuglasiti sa zajednicama županija, općina i gradova, rekao je Pavić.

Bakić smatra kako je to što kaže Pavić teški populizam.

- Kolega Pavić kaže da će time što Vlada kani povećati plaće svih građana na teret redovitih prihoda lokalne samouprave, dakle gradova i općina povećati njihovu autonomiju, rekao je.

Dodao je kako Zagrebu prirez donosi oko 10% prihoda grada.

- Spekulacija po kojoj HDZ-ova Vlada kani povećati plaće građanima ukinuvši prirez izravno implicira da će Zagreb ostati bez 10% regularnih prihoda u idućoj godini, objasnio je Bakić.

Snimka emisije Otvoreno:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!