12:28 / 11.03.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Reakcije saborskih zastupnika: Ozbiljan incident, institucije moraju dati odgovore

Saborski zastupnici o događaju u Zagrebu: Ozbiljan incident za nacionalnu sigurnost

Saborski zastupnici o događaju u Zagrebu: Ozbiljan incident za nacionalnu sigurnost

Foto: HTV/IMS, Igor Soban / HRT, Pixell

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić objavio je na Twitteru da je zatražio hitno očitovanje sigurnosnih službi u vezi s padom besposadne letjelice u Zagrebu, u državi članici NATO-a. Reakcije na incident nižu se i u Saboru. Neovisno o stranačkim bojama, nitko od zastupnika ne želi nagađati što se točno dogodilo, ali smatraju neozbiljnim to što se službena informacija čekala više od 11 sati nakon pada letjelice. 

- Ovo što se noćas dogodilo u Zagrebu poruka je svima da bez obzira što se možda u nekim trenucima čini da je rat daleko, on je ipak samo jednu zemlju udaljen od Hrvatske. Toga moramo biti svjesni, ali  toga prije svega moraju biti svjesni oni koji brinu o našoj sigurnosti, izjavio je na konferenciji za novinare Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Da je riječ o vrlo ozbiljnom incidentu smatraju i HDZ-ovi zastupnici. 

- Ovo je jedan ozbiljan incident kada je u pitanju nacionalna sigurnost. zadaća svih koji u tom sustavu sudjeluju je da u ovakvim situacijama zadrže hladnu glavu i ne daju nekakve ocjene prije nego što se utvrdi činjenično stanje, kazao je Mario Kapulica iz HDZ-ovog zastupničkog kluba.    

Zastupnici i javnost traže odgovor kako je moguće da neidentificirana letjelica uđe u naš zračni prostor, bude u njemu sedam minuta, padne na naseljeno područje Zagreba i nitko ne reagira. Znači li to da Hrvatska nema protuzračnu obranu, upitao je Božo Petrov (Most) uoči izglasavanje odluke o upućivanju do 70 hrvatskih vojnika u Mađarsku u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a.

Kako je letjelica prešla preko dvije članice NATO-a?

Skandalozno je da se dogodila situacija da je naše nebo bilo nebranjeno, kaže Petrov i traži od vladajućih i Oružanih snaga jasne odgovore ako ne žele da se sije panika i strah među građanima.

Imamo pravo očekivati informacije i procjenu situacije zašto je došlo do ovog sigurnosnog incidenta, dodaje Sandra Benčić (ZLB).

Krešo Beljak (HSS) smatra da pad letjelice ne može biti slučajan. Da je palo na Sljeme još bi mogli progutati, ali palo je u centar glavnog grada članice NATO saveza. To što su naši zaspali, ali što je radio NATO, što mi radimo u takvom NATO-u, upitao se.

Državni vrh se ponaša kao da je pukla cijev usred Trešnjevke, kaže Dalija Orešković (Centar) i konstatira da 12 sati nakon pada letjelice državni vrh šalje očitovanje da se radi o incidentu koji nije prijetnja.

Svađa Beljaka i Deura

Ante Deur (HDZ) ima drugačiji pogled na to. Ministar obrane je rekao da je letjelica praćena kad je ušla u naš zračni prostor, podsjetio je Deur i kolege pozvao da "ne siju paniku iz Sabora nego vjeruju institucijama. Njegovu izjavu da je Hrvatska sigurna zemlja, članica NATO-a dio zastupnika popratio je smijehom, nakon čega se rasprava prometnula u međusobno vrijeđanje Deura i Beljaka.

Ne vrijeđa se samo zdrava pamet zastupnika nego cijele nacije, konstatirao je Beljak, a Deur mu uzvratio kako je on "tragedija cijelog HSS-a".

- Jeste li svjesni što radite, dogodio nam se neugodan incident, a vi od toga radite raspravu vrlo niske razine, ne činite to, bacate ružno svjetlo u Saboru, poručio je zastupnicima Gordan Jandroković. Izrazio je nadu da je pad letjelice na Zagreb slučajan incident. Očekujemo u što skorijem vremenu da Glavni stožer, MORH i svi uključeni u te operacije izvijeste javnost što se dogodilo, rekao je predsjednik Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!