Grbin: HDZ koristi Zakon za obračun s političkim neistomišljenicima

15:57 / 06.12.2021.

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/B.A./HRT

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Oporbeni zarez / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je u emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez rekao kako nema ništa protiv inicijative novoizabranog šefa zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca da se vrati naziv Trg maršala Tita, jednako kao ni protiv drugih njegovih inicijativa. Poručio je i da nema ništa protiv toga da, ako druge mjere ne daju rezultat, Hrvatska uvede obvezno cijepljenje kao krajnju mjeru borbe protiv epidemije COVID-a.

- Kolega Gotovac je govorio o više stvari, ali obično kod nas, spomeneš li ime maršala, dobiješ prvi naslov, uđeš u prvi plan, tako da neke druge stvari koje je spominjao, kao što je, recimo, obitelj Zec i nazivanje ulice po stradalim članovima te obitelji, nisu baš izazvale toliku pompu, rekao je Grbin o Gotovčevoj inicijativi.


Dodao je da Gotovac smatra da je to važno identitetsko pitanje i važan dio hrvatske povijesti od kojeg ne treba bježati, ali da je govorio i o drugim stvarima koje su bitne za život građana Zagreba u ovom trenutku.


- Nemam ništa protiv te ni drugih njegovih inicijativa, poručio je Grbin.


Izrazio je uvjerenje da će SDP u Zagrebu, ali i u brojnim drugim sredinama, nakon minulih unutarstranačkih izbora s novom snagom i energijom kreirati politike za boljitak svih u Hrvatskoj.


Na pitanje o nezadovoljstvu Zlatka Komadine rezultatima izbora u Rijeci, Grbin je rekao da je Komadina primorsko-goranski župan 20 godina i radi dobro svoj posao, ali da su članice i članovi SDP-a između dva kandidata u vrlo tijesnoj i korektnoj atmosferi izabrali onoga kojemu daju malo više povjerenja - Ivicu Lukanovića za novog predsjednika primorsko-goranskog SDP-a.

O proračunu i zdravstvu: To nije realno

Osvrnuo se i na to da je Vlada od 475 amandmana na prijedlog državnog proračuna prihvatila samo devet, od kojih pet oporbenih.


- To je poruka kao i svaki put kada se predlažu amandmani, a to je poznata Plenkovićeva "Mogu što hoću". I tome više nemam što dodati, rekao je Grbin.


Između ostalog rekao je da Vlada u proračunu za 2022. sredstva za zdravstvo smanjuje za nekoliko milijardi kuna u odnosu na 2021., da to nije realno, te da nas već za tri ili četiri mjeseca čeka upumpavanje dodatnih sredstava.


U proračunu se pak osiguravaju sredstava za nove vojne zrakoplove Rafale, koja, kako je napomenuo, kontinuirano rastu, ističući povećanje od dodatnih 220 milijuna kuna.


- Kada sam razgovarao sa stručnjacima s područja obrane koji o tome znaju daleko, daleko više od mene, oni mi kažu da je to tek početak, jer za dolazak ovih aviona, koji će doći za tri, četiri godine, Hrvatska mora dodatno opremiti naše zračne luke, rekao je Grbin.


Najavio je da u SDP-u rade na vlastitom modelu za reformiranje zdravstva, o čemu će poslijepodne raspravljati na sjednici stranačkog savjeta za zdravstvo.


- HDZ će o toj navodnoj reformi govoriti, ali napraviti neće ništa, kao i u brojnim drugim situacijama. Šest su godina na vlasti u Hrvatskoj, najveća reforma koju su bili u stanju provesti je reforma blagdana, i na tome je stalo, rekao je Grbin.

O COVID potvrdama i zakonu: Ponašanje HDZ-a sramotno


Govoreći o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Grbin je rekao da je HDZ uveo COVID potvrde, a da nisu pripremili mehanizme za njihovu implementaciju i prisilu.


- Ovaj zakon su majstori iz HDZ-a uspjeli tako napisati da se u slučaju proširenja primjene COVID potvrda na privatni sektor sankcije neće moći primijeniti jer su ga napisali isključivo i jedino za odgovorne osobe u javnim institucijama, rekao je Grbin.

Dodao je da HDZ ovaj zakon koristi za obračun s političkim protivnicima te da je, s obzirom na to da bi zakon trebao biti tu radi zaštite života i zdravlja, takvo ponašanje HDZ-a sramotno. To je, rekao je Grbin, jedan od razloga zbog kojih SDP neće podržati zakon, a drugi je razlog zato što se radi o zakonu koji bitno ograničava slobode i prava ljudi te izlazi iz okvira onoga što bi mogli nazvati redovnim poslovanjem.

- Mislim da je minimum minimuma za ovakav zakon, isto kao i prije godinu dana kad su se uvodile kazne, da se donosi dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, rekao je šef SDP-a.

Grbin je rekao i da SDP neće podržati Mostovu referendumsku inicijativu protiv "stožerokracije". Smatra kako prvo referendumsko pitanje o promjeni Ustava ne nudi znatne promjene, a da drugo pitanje neće proći na Ustavnom sudu. 

Ja nemam ništa protiv da, ako druge mjere ne daju rezultata, uvedemo obvezno cijepljenje kao krajnju mjeru borbe protiv epidemije

O obveznom cijepljenju

Na pitanje treba li Hrvatska uvesti obvezno cijepljenje, Grbin je odgovorio da Hrvatska treba pažljivo pratiti što rade WHO, ali i Njemačka i Austrija - da trebamo pogledati što rade drugi i procijeniti je li obvezno cijepljenje korisno.


- Mi moramo napraviti pripreme, moramo napraviti analizu, a onda, u slučaju da druge mjere ne daju rezultat, onda da. Ja nemam ništa protiv da, ako druge mjere ne daju rezultat, uvedemo obvezno cijepljenje kao krajnju mjeru borbe protiv epidemije, poručio je Grbin.

O slučaju Žalac i Lutrije

Grbin je bio kritičan prema radu DORH-a rekavši da neki predmeti završavaju u ladicama. Govoreći o inicijativi za osnivanje istražnog povjerenstva o korištenju europskih fondova, ustvrdio je da je slučaj bivše ministrice Gabrijele Žalac otvorio Pandorinu kutiju zlouporaba i političkih pritisaka na agencije koje bi trebale biti stručne i koliko-toliko neovisne, a istaknuo je i slučaj Hrvatske lutrije.


- U tom slučaju Lutrije spominje se jedna tvrtka Fleksbit, koja je na sličan način kao i u aferi Žalac dobivala poslove. A gle čuda - ta ista tvrtka je prije nekoliko mjeseci dobila posao za Fond za zaštitu okoliša, za izradu softvera koji bi trebao služiti za prijavu kuća na energetsku obnovu. Softvera koji je na dan kada su prijave trebale početi - pao. 45 dana je kasnio natječaj, 45 dana je izgubljeno, rekao je Grbin i dodao da se takve situacije događaju i drugdje.


Poručio je i da očito ne možemo imati povjerenja u tijela kao što su DORH i policija te naglasio važnost da se pronađu bolji mehanizmi za sprječavanje takvih zlouporaba u budućnosti.

O istjecanju roka za korištenje europskog novca za obnovu nakon potresa, Grbin je rekao da je ono što se tu događa skandal svoje vrste.


- Bojim se da, ako se ne pokrenemo, Hrvatskoj prijeti opasnost od gubitka velikog, velikog iznosa koji nam je stavljen na raspolaganje, rekao je Grbin i dodao da će odgovorni za to biti imenom i prezimenom premijer Andrej Plenković i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Upitan o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, koji je sada u saborskoj proceduri, Grbin je rekao da bi želio da se ojačaju ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te da Zakon o sprečavanju sukoba interesa postane pravo sredstvo prevencije korupcije.


- Ovo što je HDZ uputio u proceduru ne da ne nudi poboljšanja, nego nas vraća nekoliko koraka unazad. Povjerenstvu se iz ruku izbijaju alati da bi moglo učinkovito raditi svoj posao i umjesto tijela koje bi trebalo preventivno djelovati i priječiti korupciju, Povjerenstvo će se naprosto svesti na jednog birokrata, ćatu, fiškala, koji će samo popisivati imovinske kartice, objavljivati ih na netu i to je to. Dalje ne mogu ništa, rekao je Grbin.

Najavio je amandmane, ali i rekao da ne vjeruje da se HDZ spreman boriti protiv korupcije "jer bi to bila borba HDZ-a protiv HDZ-a". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!