Grbin: Glasovanje subotom i nedjeljom smanjilo bi pritisak na birališta

22.03.2021.

16:19

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/B.A./HRT

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Oporbeni zarez / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je u emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez, govoreći o obnovi nakon potresa, poručio kako na mjesto ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata mora doći netko sposobniji, a među ostalim je otvorio i pitanje dvodnevnog glasovanja na predstojećim lokalnim izborima kako bi se smanjio pritisak na birališta u vrijeme pandemije koronavirusa.

Upitan o tome da sustavna obnova u Zagrebu nije počela ni godinu dana nakon razornog potresa Grbin je rekao da su zakoni doneseni, ali da nedostaje sve drugo - aktivnost Vlade, Fonda...


- Opet imamo prepucavanja, s jedne strane ravnatelj Fonda govori da mu niti jedno rješenje iz Ministarstva nije došlo, iz Ministarstva se hvale da su poslali čak 38 rješenja - evo, godinu dana nakon potresa 38 rješenja, od kojih se samo tri odnose na obnovu. Sve u svemu, skandalozno. Kada tome pridodamo činjenicu da nas je jedan gospodin koji se bavi odvozom građevinskog otpada obavijestio da se zadnjih deset dana na području Zagreba ne može odvoziti građevinski otpad, onda mi doista nije jasno kako se misli provoditi obnova, rekao je Grbin.


Dodao je da ljudi sami nemaju novca da krenu u obnovu te da prava, velika obnova ne može krenuti bez intervencije države.


- HDZ i njihovi sateliti nisu dorasli poslu, poručio je Grbin.


Grbin je rekao i da moramo napraviti ozbiljnu reviziju Zakona o obnovi ako ne želimo da dođe do egzodusa iz dijelova Zagreba posebno oštećenih u potresu i ako ne želimo da se prekupci obogate na štetu građana. Dodao je da Zagrebu treba ne samo obnova i rekonstrukcija, već i ozbiljna revitalizacija.


Poručio je da ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nije u stanju voditi ovaj posao i da na njegovo mjesto mora doći netko sposobniji - ako u HDZ-u takvu osobu uopće imaju.


Govoreći o mjerama protiv koronavirusa Grbin je kao problem istaknuo nedostatak jasnih kriterija.


- Sve se donosi ad hoc, često iz političkih razloga, i to onda kod građana dovodi kod ovakve frustracije kakvu smo zadnjih par dana gledali na ulicama i trgovima, rekao je Grbin, naglasivši kako nije pobornik tih protesta, ali da može razumjeti zbog čega je do njih došlo.


Nepromišljenom je nazvao odluku o zabrani sportskih aktivnosti na otvorenom.


- Džaba što si nekoga zaštitio od korone ako će sutra ili prekosutra umrijeti od srčanih bolesti ili nekih drugih, koje su direktno povezane s tjelesnom aktivnošću. Dakle, mi ovdje govorimo o setu mjera koje su fulane, rekao je Grbin.

Osvrnuo se i na prijepore oko izbora prve osobe Vrhovnog suda. Rekao je da SDP podržava izbor Zlate Đurđević, koju predlaže predsjednik Zoran Milanović.


- Za nas u SDP-u rješenje ove situacije vrlo je jednostavno. Ili ćemo staviti na raspravu u parlamentu prijedlog predsjednika Republike koji je već došao i raspraviti o tome treba li Zlata Đurđević dobiti priliku da pokuša popraviti stanje u hrvatskom pravosuđu već sada, ili će vladajući utvrditi da ovaj natječaj nije uspio, nakon čega će se raspisati novi javni poziv, za koji je gospođa Zlata Đurđević rekla da će se na njega javiti, nakon čega će predsjednik Republike ponovno predložiti gospođu Zlatu Đurđević jer smatra da je ona osoba koja bi trebala doći na tu poziciju, i onda ćemo o tome raspravljati i glasati, rekao je Grbin, dodavši da se radi o lažnoj dilemi te pokušaju opstrukcije i nerješavanja problema u pravosuđu. Rekao je kako je sustav na kojemu inzistira HDZ - smiješan.


- Ja mislim da je stanje u hrvatskom pravosuđu ne loše, nego katastrofalno, poručio je Grbin.


Komentirajući optužbe pravomoćno osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića o podmićivanju sudaca rekao je kako očekuje od USKOK-a da počne djelovati te da se, ako u Mamićevim tvrdnjama ima istine, po tome postupa. Od tijela hrvatske sudbene vlasti očekuje pak da traže Mamićevo izručenje iz BiH.


Što se lokalnih izbora tiče, Grbin je rekao kako očekuju da se definira što će biti s prikupljanjem potpisa, jer je to veliki epidemiološki rizik, te da želi čuti od Vlade razmišljaju li da se po uzoru na neke druge europske zemlje glasovanje produži na dva dana - da se glasuje i subotom i nedjeljom kako bi se smanjio pritisak na birališta.


Grbin je među ostalim poručio da će SDP pobijediti u Rijeci te da su u Zagrebu pokušali postići dogovor s timom Tomislava Tomaševića, ali da nije bilo političke volje te da je "prioritet bio bildanje vlastite snage". Rekao je i da su očekivanja od Zadra, gdje SDP za gradonačelnika podržava Marka Vučetića, velika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!