Pelješki most - od početka izgradnje do danas

25.07.2022.

07:31

Autor: HRT/Hina

Pelješki most - od početka izgradnje do danas

Pelješki most - od početka izgradnje do danas

Foto: Milan Sabic/Grgo Jelavic/Antonio Bronic / Pixsell

Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran sredstvima europskih fondova, svečano će biti otvoren u utorak navečer. Most je spreman za otvaranje, a posljednji tehnički pregled obavit će se danas, najavio je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. 

Pelješki most generacijski je i svehrvatski projekt za koji ima mnogo zaslužnih, a Hrvatska je njime ostvarila strateški cilj spajanja svoga teritorija, izjavio je premijer Andrej Plenković 28. srpnja prošle godine, dan uoči završetka spajanja mosta.

Pelješki most proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu. Duljina mosta, od osi do osi upornjaka je 2404 metra, a ukupna duljina s upornjacima je 2440 metara. Plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom skupinom BiH je 200 puta 55 metara. Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška je kao 30 Eiffelovih tornjeva. Cijena mosta je 420 milijuna eura u čemu EU sudjeluje s 85%, a Hrvatska s 15%.

Glavni i odgovorni projektant Pelješkog mosta je Marjan Pipenbaher. Izvođač radova je kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, koji je posao dobio na natječaju 2018. godine. Gradnja Pelješkog mosta službeno je počela 31. srpnja 2018., kada je izvođač i uveden u radove. Predstavnik kineskog izvođača radova Lu Shengwei obećao je da će projekt biti napravljen na vrijeme i kvalitetno, uz angažiranje lokalnih tvrtki kao što uvijek rade u međunarodnim poslovima.

Galerija
Pelješki most, Foto: Grgo Jelavic /Pixsell
Pelješki most, Foto: Grgo Jelavic /PixsellPrvi kruzer prošao ispod Pelješkog mosta, Foto: Milan Sabic /PixsellMost Pelješac dobio svoj službeni naziv i tablu, Foto: Milan Sabic /PixsellPogled iz zraka na pristupne ceste, Foto: Grgo Jelavic /PixsellIzgradnja pristupnih cesta za Pelješki most, Foto: Grgo Jelavic /PixsellFotografije iz zraka spojenog Pelješkog mosta, Foto: Zvonimir Barisin /PixsellPosljednji segment konstrukcije Pelješkog mosta koji će uskoro biti spojen, Foto: Grgo Jelavic /PixsellSpajanje zadnjih dijelova Pelješkog mosta, Foto: Grgo Jelavic /PixsellKomarna: Prvi stup Pelješkog mosta u moru spojen s kopnom, Foto: Ivo Cagalj /PixsellRadovi dobro napreduju, Foto: Milan Sabic /PixsellPelješki most iz zraka, Foto: Antonio Bronic /PixsellRadovi na Pelješkom mostu, Foto: Grgo Jelavic /PixsellZapočelo postavljanje pilota u more , Foto: Ivo Cagalj /PixsellGradilište na kojem je izgrađen Pelješki most, Foto: Grgo Jelavic /Pixsell

Četiri faze projekta

Hrvatske ceste još su 2016. objavile dokument po kojemu su do 2022. predviđene četiri faze projekta koje uključuju izgradnju pristupnih cesta mostu, izgradnju samog mosta, zatim dionice ceste na Pelješcu (relacija Zaradeže - Prapratno) te tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta - Doli).

Izvor: Časopis Građevinar 8/2021., povezanahrvatska.eu

Izvor: Časopis Građevinar 8/2021., povezanahrvatska.eu

Foto: Marko Picek / PIXSELL

Na projektu Pelješkog mosta radilo je nekoliko vlada

Most je dio projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom". Vlada je u veljači 2017. prihvatila odluku o financiranju toga projekta koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima EU-a. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju gradnje mosta i pristupnih cesta, što će obilježiti iduće godine.

No i prije toga, još u svibnju 2013., Europska komisija naručila je predstudiju izvedivosti koja je pokazala da je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske s ostatkom države. Hrvatske ceste izradile su tada prijavu velikog projekta za projekt Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Vlada je odluku o financiranju projekta "Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom" popratila riječima da se time jača prometna povezanost Dalmacije s ostatkom zemlje, što je ujedno i dio Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske od 2014. do 2030. 

Most gotov kao i većina pristupnih cesta 

Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, most je 29. srpnja prošle godine potpuno spojen. Simbolično su postavljanje dovršili premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, dubrovačko-neretvatnski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Direktor Strabaga Hrvatska Veljko Nižetić kazao je da će Strabag sve radove na pristupnim cestama završiti na vrijeme i u skladu s ugovorom. Ugovorena vrijednost tih radova je 478,3 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršetak 13. kolovoza.

Ostaje još osam kilometara obilaznice Stona i spoja na državnu cestu D8 koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine.

Detalji svečanog programa 26. srpnja

Program otvorenja Pelješkog mosta počinje 26. srpnja u 8 sati u Brijesti budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije. Zatim će se u 9 sati održati utrka trkača svih generacija, u 12 sati kratka utrka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava i drugih tijekom dana do večernjih sati. Na strani odmorišta Brijesta most će biti otvoren od 10 sati za sve građane i posjetitelje koji njime žele prošetati (do prvog pilona).

Svečanost u Komarni počinje u 20.15 i predviđeno je da će trajati oko sat i pol. U sklopu glazbeno-scenskog programa kratko će se obratiti dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao izaslanica predsjednice Europske komisije potpredsjednica EK Dubravka Šuica, videoporukom kineski premijer Li Keqiang, a zatim premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Svečanost u Komarni završit će izvedbom "Himne slobodi", vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta, a prvi će njime nakon otvaranja proći motociklisti braniteljskih postrojbi. Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje - Rimčeva Nevera te automobil koji gradi automobilistički as Niko Pulić. 

Ispod mosta bit će usidrene brojne barke i brodovi, kao i trajekt koji prima oko 400 ljudi. Redoviti promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Svečano otvorenje pratite na Hrvatskoj radioteleviziji 

Svečani program i sve oko njega od jutra će pratiti HRT-ovi novinari i reporteri, a njihove priče i javljanja gledatelji će moći pratiti u mnogim emisijama u sklopu informativnog i zabavnog programa HTV-a.

U povodu svečanog otvorenja Pelješkog mosta na Prvom i Četvrtom programu u 20.05 HTV emitira specijalnu emisiju s gostima, reportažama i izravnim uključenjem. Događaj uživo prati se i na portalu te Facebook-stranici. Budite i uz Hrvatski radio i ciklus posebnih emisija Radio most. U cjelodnevnom programu iz studija na otvorenom, s obje strane mosta, poznati glasovi, urednici i voditelji te brojni gosti bit će na Radio Dubrovniku te Prvom i Drugom programu HR-a. Prijenos specijalne emisije HTV-a i radijskog programa bit će i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!