Butković: Izvođači rade pod otežanim okolnostima, otvorenje Pelješkog mosta krajem srpnja

27.05.2022.

12:21

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Većina radova na pristupnim cestama Peljškom mostu - primiče se kraju. Hoće li sve biti spremno za planirano otvaranje sredinom srpnja - došao je provjeriti resorni ministar Oleg Butković. 

Dužnosnici, investitori i novinari u obilasku Pelješkog mosta prvi su put bez kaciga i zaštitne opreme. To je znak da najveći i najvažniji objekt na projektu spajanja hrvatskoga juga više nije gradilište.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izjavio jekako će Pelješki most s dijelom pristupnih cesta iz druge i treće faze projekta biti otvoren za promet krajem srpnja, a zaobilaznica Stona do kraja godine.

Butković je most obišao s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem, voditeljem projekta Goranom Legcom i zamjenikom dubrovačko-neretvanskog župana Joškom Cebalom. Održan je i koordinacijski sastanak s izvođačima radova i nadzorom na projektu Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom.

Butković je istaknuo zadovoljstvo što se nazire kraj projekta, jer je most gotov kao i pristupne ceste iz druge i treće faze, što je 25 kilometara na dionicama od Duboke do Sparagovića i od Sparagovića do Prapratnog.

- Ostaje još osam kilometara obilaznice Stona i, naravno, spoja na državnu cestu D8 koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine, rekao je Butković.

Podsjetio je i kako je na projektu bilo puno problema, prepreka i izazova te zahvalio svima koji su radili na projektu, a najviše investitoru Hrvatskim cestama.

Butković je istaknuo kako izvođači rade u otežanim financijskim okolnostima zbog poremećaja na tržištu i povećanja cijena. Stoga je Ministarstvo pripremilo prijedlog rješenja.

Butković je dodao kako na projektu "ništa nije i neće biti dovedeno u pitanje".


Druga faza je od Duboke do Sparagovića, a treća do Prapratnog pokraj Stona.

- Radovi na pristupnim cestama su na trećoj fazi u samoj završnici, znači rade se asfalterski radovi. Na drugoj fazi nam je borba praktični sa vremenom najveća na čvoru Brijesta, rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Prema najavama i obećanju izvođača, svi radovi za prve tri faze trebali bi završiti početkom srpnja.

- Planiramo da je rok za obavljanje tehničkog pregleda 13.7. Dakle, još neko manje uklanjanje nedostataka, kraj, druga polovica sedmog mjeseca je realan rok za završetak ove tri faze, kazao je Škorić.


Početkom kolovoza trebalo bi nestati dugih kolona na graničnim prijelazima pokraj Neuma.

- Koje su znale biti i po 15 kilometara u špici, zadnji tjedan sedmi mjesec, prvi tjedan osmi mjesec bi bilo ono po sat vremena, dva sata čekanja na granici, kazao je Daro Bušić, Klek

I domaći i gosti vrlo brzo će do Dubrovnika putovati preko hrvatskog teritorija bez graničnih kontrola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!