Zagrebačka Gradska skupština o financijama i Jakuševcu

10.11.2022.

Zadnja izmjena 22:15

Autor: Dinko Kreštalica, Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT

Gradonačelnik Tomašević na sjednici Skupštine

Gradonačelnik Tomašević na sjednici Skupštine

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Gradske financije trebale su biti glavna tema sjednice zagrebačke Skupštine, ali najviše se govorilo o Jakuševcu. Zbog onečišćenog zraka i nesnosnog smrada članovi udruge "Inicijativa za Jakuševec" ispred Skupštine dočekali su gradonačelnika i zastupnike i zatražili točan datum zatvaranja odlagališta otpada.


Tražimo zatvaranje odlagališta i poboljšanje kvalitete života - poručuju ispred Skupštine Jakuševčani i predstavnici eko-udruga.

- Stvarno se pitam je li dosta, ne zanimaju nas više načini, ne zanimaju nas demagogije, ne zanimaju nas nikakva ispitivanja koja nam se obećavaju već ne znam ni ja koliko godina unazad, rekla je Nataša Spevec, stanovnica Jakuševca.

Trpimir Goluža podsjeća gradonačelnika Tomaševića da je upravo on prije 2 godine simbolično donio lokot pred vrata odlagališta i rekao kako će ga zatvoriti.

- Jeste li svjesni da ste prevarili građane grada ZG po pitanju zatvaranja odlagališta otpada Jakuševec?, upitao je Trpimir Goluža, klub zastupnika MOST-a.

HDZ ga pak proziva da se ne drži predizbornih obećanja o zelenoj tranziciji na kojoj su toliko inzistirali.

- Koja je granica između inata i onoga što se govorilo u predizbornoj kampanji i zdravlja građana koji žive okolo Jakuševca, upitao je Mislav Herman, zastupnik HDZ-a.

Napregnuti kapacitet kompostiranja u Zagrebu odavno je premašen, a smrad koji udišu Zagrepčani izravna je posljedica toga, upozoravaju u Domovinskom pokretu.

- To je posljedica stupanja na snagu odluke pojačanog odvojenog prikupljanja i činjenice da ne postoji dovoljno snažna infrastruktura koja bi taj odvojeno prikupljeni otpad sanirala, rekao je Slaven Dobrović, Domovinski pokret.

Tomašević sumnja da baš svi neugodni mirisi stižu iz kompostane jer to nije utvrđeno. Ako treba, poručuje, angažirat će vanjsku tvrtku koja će otkriti uzroke.

- Činjenica jest da su povećane pritužbe građana zbog neugodnog mirisa odnosno smrada, to je činjenica i mi od toga ne bježimo, a što se tiče kompostane za svaki slučaj idemo i s algama i mikroorganizmima od ovog tjedna i a drvnom masom da bi se stabilizirao bio otpad i sa prekrivkama od idućeg tjedna, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Raspravom o smradu s odlagališta otpada - u drugi je plan palo izvješće o ispunjenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine i unatoč negodovanju oporbe - rekordno brzo prihvaćeno.


Skupština prihvatila djelomično pokrivanje gubitaka gradskih bolnica

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici prihvatili prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o raspodjeli sredstava za djelomično pokrivanje gubitka KB "Sveti Duh", Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti.

Na dan 30. rujna ukupno dospjele, a nepodmirene obveze prema dobavljačima za robe i usluge za te tri bolnice iznose 88.335.315 kuna.

Za Kliničku bolnicu Sveti Duh 64.121.928 kuna, od čega nepodmirene obveze preko 120 dana iznose 8.258.168 kuna.

Za Dječju bolnicu Srebrnjak 10.223.617 kuna, od čega nepodmirene obveze preko 120 dana iznose 5.240.561 kuna, te za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti 13.989.770 kuna, od čega nepodmirene obveze preko 120 dana iznose 5.338.601 kunu.

U obrazloženju se između ostalog navodi kako su gubitci nastali u višegodišnjem razdoblju i kumuliraju se, a posljedica su kako utvrđenih, a nedostatnih, maksimalnih iznosa sredstava za provođenje ugovorene zdravstvene zaštite sa HZZO-om tako i nesrazmjera troškova na koje uprava bolnice ne može utjecati, poput prava zaposlenika i troškova za provođenje zdravstvene zaštite, u odnosu na mjesečno, odnosno godišnje utvrđena sredstava za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Ustanove su dobile dodatna financijska sredstva za podmirenje dugova dobavljačima lijekova i medicinskih proizvoda iz državnog proračuna u ukupnom iznosu od 41.724.795 kuna, kao i iz proračuna Grada Zagreba u ukupnom iznosu od 14.431.479 kuna, za podmirenje dugova dobavljačima roba i usluga. Tim sredstvima podmirene su najstarije obveze prema dobavljačima i smanjio se broj dana kašnjenja u plaćanju, ali ustanove su i dalje iskazale obveze koje je potrebno podmiriti, a koje su u kašnjenju 120 i više dana.

Raspodjela sredstava za podmirenje obveza domova za starije osobe

Gradski zastupnici danas su na sjednici prihvatili i prijedlog gradonačelnika Tomaševića o raspodjeli sredstava za podmirenje obveza domova za starije osobe.

Riječ je o domovima za starije osobe Centar, Maksimir, Medveščak Zagreb, Peščenica Zagreb, Sveta Ana Zagreb i Trešnjevka Zagreb. Za navedene domove, utvrđen je manjak prihoda u odnosu na rashode, a koji su posljedica višegodišnje kumulacije gubitaka zbog porasta troškova života, povećanja cijena energenata, nepromijenjenog iznosa dodijeljenih decentraliziranih sredstava, te povećanja rashoda za zaposlene i njihovih materijalnih prava. Negativnom financijskom poslovanju dodatno je pridonijela i pandemija, zbog uvećanih troškova nabave zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava, a istovremeno smanjene popunjenosti smještajnih kapaciteta zbog protuepidemijskih mjera i dugotrajne zatvorenosti domova.

Na dan 30. rujna manjak prihoda nad rashodima iznosi za Dom za starije osobe Centar 1.767.212 kuna, za Maksimir 2.534.990 kuna, Medveščak Zagreb 1.632.222 kuna, Peščenica Zagreb 1.738.036 kuna, za Svetu Anu Zagreb 2.894.647 kuna te Trešnjevku Zagreb 4.292.339 kuna.


ZG Skupština za više domova za starije i ustanova za teško bolesne i umiruće

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su jednoglasno prihvatili prijedlog Kluba SDP-a kojim su zadužili gradonačelnika Tomislava Tomaševića da poduzme aktivnosti vezane za nove smještajne kapacitete domova za starije i ustanova za teško bolesne i umiruće osobe.

Zadužili su ga da osigura financijska sredstava u gradskom proračunu za 2023. u svrhu osiguranja novih smještajnih kapaciteta domova za starije osobe, i to dogradnjom postojećih ili iznalaženja drugih primjerenih rješenja. Cilj je osigurati smještaj za nove korisnike po mogućnosti u zapadnom i u istočnom dijelu Zagreba.

Također, cilj je i smještaj teško bolesnih i umirućih osoba osnivanjem odgovarajuće stacionarne ustanove te osiguranjem prostornih kapaciteta za njihovo djelovanje. U okviru njih bi se pružala palijativna skrb teško bolesnim i umirućim, na način da jedna ustanova bude smještena na zapadnom, a druga na istočnom dijelu Zagreba, minimalnog kapaciteta po 50 korisnika.

Gradski zastupnici večeras su na sjednici i jednoglasno prihvatili prijedlog Kluba SDP-a kojim su Tomaševića zadužili da u roku od 90 dana razmotri mogućnosti implementacije optimalnog sustava prikupljanja i ponovne upotrebe kišnice, odnosno oborinskih voda u Zagrebu. Također, predlaganje odgovarajućih mjera usmjerenih na ostvarenje tog cilja uz osiguranje potrebnih odgovarajućih novčanih sredstava.

Gradonačelnik je zadužen da tromjesečno izvještava Skupštinu o poduzetim aktivnostima.

Zastupnici su također na znanje primili Izvještaj gradonačelnika o pokretanju postupka uspostave antikorupcijske platforme Zviždač. Navodi se da će radna skupina utvrditi hodogram aktivnosti za izradu i uspostavu organizacijskih i tehnoloških rješenja objedinjenog sustava prijave nepravilnosti rada gradskih upravnih tijela i trgovačkih društava u vlasništvu Grada, odnosno antikorupcijske platforme Zviždač te vremenski plan njihova izvršenja. Članovi Radne skupine su službenici Grada, radnici Zagrebačkog holdinga, radnik ZET-a i radnik Zagrebačkog velesajma.

Zastupnici su primili na znanje gradonačelnikovo Izvješće o stanju jezera Jarun i poduzimanju odgovarajućih mjera, a odobrili su i Program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2023. te prijedlog financijskog plana tog Programa u iznosu od 33.000 eura za 2023.

Gradska skupština dala je pozitivno mišljenje na prijedlog Glavnog ravnatelja policije da se na dužnost načelnika Policijske uprave zagrebačke imenuje Marko Rašić.

Prihvaćen je i prijedlog da se prilaz u centru grada koji vodi od Dubravkinog puta prema ljetnoj pozornici Tuškanac nazove imenom hrvatskog teoretičara i povjesničara filma Ante Peterlića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!