Petrinja: Treći Uskrs u metalnim domovima

08.04.2023.

07:15

Autor: Marija Milas/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Petrinja: Treći Uskrs u metalnim domovima

Petrinja: Treći Uskrs u metalnim domovima

Foto: HTV / HRT

U domovima mnogih građana počinju pripreme za Uskrs. Bogati blagdanski meni i dekoracija često su neizostavan dio proslave najvećeg kršćanskog blagdana. No takvo što izostalo je u kontejnerskom naselju u Petrinji, gdje građani već treći Uskrs neće dočekati u svojim dugoočekivanim novim domovima.

Zadnji red, zadnji kontejner dom je gospođe Ane. Nesretna, govori da se osjeća potpuno zaboravljeno.

- Ja sam se molila Bogu da samo čujem od ministra hoću li dobiti bar kućicu, onu malu. I molim ga da on nešto napravi, ali ne vjerujem, rekla je gospođa Ana.

Uskrs, čini se, ovamo dolazi neprimjetno. Neki dekoracijama pokušavaju dočarati blagdanski ugođaj. Poput Ruže koja izrađuje prekrasne rukotvorine.

- Da mi nije heklanja, davno bih prolupala. Ono mi pomaže, daje snage, kaže. 

Uskrs će proslaviti tradicionalno.

U naselju sa 140 stanovnika, uglavnom živi staro stanovništvo. Život u kontejnerima pokušava im olakšati Crveni križ.

- Mi imamo podjelu u našem kontejnerskom naselju, odnosnono našem skladištu. To je svaki ponedjeljak i četvrtak. I onda plus još obilazimo teren. A onda vam se požale ili nešto lijepo kažu. Većinom je to, nažalost evo već treći Uskrs u kontejnerima i svi jedva čekaju samo otići u svoje, rekla je Ivana Kovačević Škrinjarić, ravnateljica Crvenog križa Petrinja.

I nadaju se da će im ovo biti posljednji Uskrs u metalnim domovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!