19:53 / 03.11.2021.

Autor: Šime Vičević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sabor o rebalansu: Vladajući hvale, a oporba kritizira

Vladajući hvale, a oporba kritizira

Vladajući hvale, a oporba kritizira

Foto: Dnevnik / HRT

Ukupan COVID trošak države, u nepune dvije godine prešao je 40 milijardi kuna. Ministar financija u Saboru je predstavio rebalans ovogodišnjeg proračuna za koji se očekuje da će zabilježiti manjak od 19,7 milijardi kuna ili 4,7 posto BDP-a. Oporba kritizira - obnove nema, europski se fondovi ne koriste, zdravstvo je crna rupa.

Vladajući hvale, a oporba kritizira

Vladajući hvale, a oporba kritizira

Foto: Dnevnik / HRT

Posljedice epidemije stajale su državni proračun desetke milijardi kuna. Ministar Marić poručuje - efekt epidemije, bez obzira na to koliko jak, bio je jednokratan.

- Najveći dio toga troška, ne samo da se odnosio na pad prihoda državnog proračuna, nego najveći dio se odnosi na mjere za očuvanje radnih mjesta, izravne, ali isto tako i na onaj neizravni dio, posredni - a to su porezi i doprinosi, istaknuo je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Rebalansom se ukupni prihodi proračuna povećavaju za 3,3 milijarde kuna, a rashodi za 6 milijardi. A upravo na rast rashoda upozoravala je oporba. Zaredale su se - čak 44 replike!

- Vi ne držite rashode pod kontrolom. Da li je to odgovornost Vas, da li je to odgovornost predsjednika Vlade ili ministara, članova Vlade, to je drugo pitanje, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Jedna iracionalna potrošnja na obranu, naglasila je Urša Raukar Gamulin, Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka.

Za razliku od oporbe, u redovima vladajućih - pohvale, ali i pitanje o nabavi borbenih zrakoplova.

- Kad ćemo uplatiti prvu ratu za zrakoplove i kad će stići prvi zrakoplovi u Hrvatsku, pitao je Rade Šimičević, Klub zastupnika HDZ-a.

- Do kraja godine trebali bismo platiti tu prvu ratu, 2 milijarde i 400 milijuna. Predviđeno je trenutno 2023., međutim, naravno, to je jedan vrlo složen proces, odgovorio je ministar Marić.

- Pet godina se najavljuju strukturne reforme i jedino u čemu smo mi neprikosnoveni vladari europskog kontinenta, to je ova percepcija korupcije, istaknuo je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

Ministar Marić je istaknuo kako je najvažnija strukturna reforma koju smo proveli, reforma javnih financija, ali postoji tu i zdravstvo, javna uprava i javna administracija.

Oporbeni prijedlog za Marićevu smjenu

Nije samo rebalans proračuna razlog zbog kojeg je ministar Marić cijeli dan u Saboru - jer na dnevnom redu našao se i oporbeni prijedlog za njegovu smjenu. Inicijativu je pokrenula Karolina Vidović Krišto zbog ministrova ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića.

- Hrvatski građani imaju pravo na istinu, a s obzirom na to da je ne mogu čuti u medijima, a pogotovo ne od onih koji obnašaju vlast, oni će je čuti danas u raspravi, istaknula je Karolina Vidović Krišto, nezavisna saborska zastupnica.

- Ništa od toga nije utemeljeno, rekao je Zdravko Marić, ministar financija. Inicijativu za njegovu smjenu potpisala su 34 oporbena zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!