"Plenković je uzeo 'stand by' i čeka koji će biti idući potezi DORH-a"

23.02.2022.

09:02

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Jerko Trogrlić

Jerko Trogrlić

Foto: Studio 4 / HRT

Politički analitičar Jerko Trogrlić rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je HDZ-ovo predlaganje predsjednika HNS-a Stjepana Čuraja za novog ministra graditeljstva teško objašnjiv potez, kao i da u ovom trenutku osim Mosta niti jedan politički faktor ne želi izbore.

Horvat je razriješen nakon što je uhićen zbog sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti. Prijedlog da njegov nasljednik bude Čuraj odbio je dio HDZ-ovih koalicijskih partnera, nakon čega su iz HDZ-a najavili da će do kraja tjedna predložiti novog kandidata iz svojih redova.


Trogrlić je rekao da mjesto ministra graditeljstva sigurno nije stolica u koju bi u ovom trenutku itko sjeo s velikim zadovoljstvom.


Rekao je i kako je potez HDZ-a u kojem predlažu Čuraja za ministra poprilično teško objašnjiv, očito i samim koalicijskim partnerima.


- S jedne strane, navodno je ideja bila ta da premijer ojača nekakvu liberalnu opciju u Hrvatskoj, što ne drži baš najviše vodu jer, ako je to mislio raditi kroz HNS, koji od postojećih stranaka u koaliciji ima najmanju težinu u tom smjeru, onda to nije nešto što je bila najrealnija opcija, ali moguće je da je HNS bio najlojalniji, 'ajmo to reći, ili najtiši koalicijski partner, pa je to razlog. Moguće je da je zbog kompetencija koje imaju unutar Ministarstva graditeljstva, i treća stvar je da je moguće da skidaju teret potencijalnog neuspjeha u obnovi koji može uslijediti, rekao je Trogrlić.


Trogrlić misli da je premijer Andrej Plenković još uvijek pod dojmom situacije koja se događa vezano za ministre.


- Ono što su rekli, da mu rekonstrukciju Vlade radi DORH, kako to zasad izgleda, i to je situacija s kojom se on nije najbolje snašao, to jest, išao je na ovaj način to brzo začepiti, ali ne zna znači li to sutra da mu idu nekakve nove istražne akcije ili optužnice, ili tko zna što već u pravnom smislu protiv Miloševića ili nekakvih drugih ministara za koje možda još uvijek imena nismo čuli. Imam osjećaj da je na neki način uzeo "stand by" i čeka koji će biti idući potezi, najmanje koalicijskih partnera i drugih na političkoj sceni - mislim da ga puno više brine koji su idući potezi organa istrage, odnosno DORH-a, rekao je Trogrlić.


Rekao je i da predsjednik Reformista Radimir Čačić, jedan od onih koji su bili protiv Čuraja za ministra, već tjednima traži pozornost i osjeća da gubi važnost u koaliciji zbog dodatnih ruku koje se pojavljuju.


- On igra nekakvu igru, pa se nudi za ministra, pa tu priču odbija i tako dalje, ali zapravo njegova težina do jučer nije bila toliko velika, rekao je Trogrlić, dodavši da su u sadašnjem trenutku, u kojemu su HDZ i Vlada u nezavidnoj poziciji, svaka ruka u Saboru i partner jako bitni, te da misli da je to razlog zašto je Čačić nešto mirniji od sinoć.

Ta svijest da nitko izbore osim Mosta ne želi je stvarno velika šansa i velika prilika za Andreja Plenkovića

Trogrlić je također izrazio sigurnost da bi i potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, koji se također spominju u aktualnoj aferi, neovisno o daljnjim pravnim radnjama bili politički najsretniji da se u ovom trenutku mogu maknuti sa scene.


Trogrlić je rekao da, neovisno o svemu, u ovom trenutku osim Mosta niti jedan politički faktor zaista ne želi izbore.


- Ili nije za njih spreman u ovom političkom trenutku, ili će to značiti političku smrt pojedinaca ili čak pojedinih stranaka, rekao je.


Osvrćući se na situaciju na oporbi, između ostalog je rekao da je čelnik SDP-a Peđa Grbin u teškoj političkoj situaciji s niskim rejtingom, te da Možemo! ima razvojni potencijal za nacionalnu politiku, ali da im je u ovom trenutku "pun kufer" samog Zagreba te da nisu spremni za ulazak u veliku bitku. Rekao je i da bi Most po svoj prilici imao nekoliko mandata na novim izborima, ali ne dovoljno da bi obnašao vlast.


- Ta svijest da nitko izbore osim Mosta ne želi je stvarno velika šansa i velika prilika za Andreja Plenkovića i u ovom trenutku, neovisno što se našao na lijevoj nozi i što je iznenađen možda situacijom u kojoj se našao, i dalje on ima mogućnost voditi vodeću ulogu, samo je pitanje je li spreman pregaziti ponos i napraviti pravu stvar na vrijeme, rekao je.


Trogrlić je rekao i da je ova situacija dobro došla DORH-u da pokažu da su apsolutno neovisni od vladajućih te da se to može vidjeti iz retorike opozicije u Saboru, koja je do jučer napadala DORH zbog ovisnosti, a danas ih "brane od Vlade". Osvrćući se na Plenkovićevu kritičnost prema DORH-u povodom ove akcije rekao je da to nije ono što bismo voljeli vidjeti u demokratskom društvu te da to inače nije bila Plenkovićeva praksa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!