Nakon presude ELJP-a u slučaju djevojčice Madine

19.11.2021.

19:34

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Madina Hussiny

Madina Hussiny

Foto: Dnevnik / HTV

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju afganistanske djevojčice Madine, koja je 2017. poginula na željezničkoj pruzi, na granici Srbije i Hrvatske. Rekao je da u Vladi iščitavaju tekst presude prema kojoj je Hrvatska prekršila niz ljudskih prava obitelji preminule djevojčice te da zbog toga ne namjerava podnijeti ostavku, što su zatražile neke udruge civilnog društva.

- To je bila strašna noć, te noći vlak je ubio moju kćer. Vidjela sam da je njezina glava razbijena, a ona sva u krvi, opisala je u lipnju 2018. majka Madine Hussiny.

Tako je prije 4 godine majka Madine Hussiny opisivala noć kada je izgubila šestogodišnju kćer. Tvrdi da je s još petero djece došla u Hrvatsku zatražiti azil koji im je odbijen. Kaže da ih je policija prevezla natrag do granice.

- Gdje su im naredili da prate prugu natrag do Srbije, iako ih je Madinina majka preklinjala da dopuste da djeca ostanu barem prenoćiti u Hrvatskoj, objašnjava Sara Kekuš, Centar za mirovne studije.

Bilo je to kršenje prava na život, i još četiri točke Europske konvencije - stoji u presudi Europskog suda za ljudska prava. Iako životi nemaju cijenu, Europski sud je odlučio da Hrvatska za život malene Madine obitelji Hussiny mora platiti 40 tisuća eura.

- Sud je ocijenio da je Hrvatska nečovječno i ponižavajuće postupala prema djeci držeći ih u detenciji, u praktički zatvorskim uvjetima i predugo, te neopravdano cijelu obitelj lišila slobode, navodi Antonia Pindulić, Centar za mirovne studije.

Odvjetnici je u više navrata bio onemogućavan pristup strankama. Zbog presude iz Centra za mirovne studije i udruge "Are you Syrious?" zazivaju ostavke.

- Vrijeme je da se pravdi privedu oni koji to nasilje omogućuju, a tu odgovornost trebamo tražiti u samom vrhu Ministarstva unutarnjih poslova, naglasila je Tajana Tadić, udruga "Are You Syrious?".

Opsežnu presudu Europskog suda u Ministarstvu unutarnjih poslova proučavaju. 

- Sigurno da ne namjeravam podnijeti ostavku. Ovo je jedna nova situacija i kazao sam vam na početku proučit će se taj tekst i vidjet će se što sve tamo piše i sukladno tome ćemo odlučiti o daljnjim potezima, izjavio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Ured pučke pravobraniteljice - propusta je bilo

Da je propusta ipak bilo tvrde iz Ureda pučke pravobraniteljice.

- U ovom slučaju to se odnosilo i na rad policije, DORH-a i pravosuđa, pri čemu je ESLJP na drugačiji način cijenio učinkovitost istrage nego Ustavni sud, stoji u priopćenju Ureda pučke pravobraniteljice.

Različita stajališta sudova u pojedinim slučajevima nisu ništa neobično - tvrdi u priopćenju Ustavni sud.

- Ustavni sud uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja pa će tako biti i u konkretnom slučaju, stoji u priopćenju Ustavnog suda RH.

Božinović: EU mora jasno reći na što je spremna

Svaki dan u Hrvatsku ilegalno pokuša ući 400 do 500 ljudi. Migranti koji dođu s dokumentima i zatraže azil u našoj zemlji mogli bi ga i dobiti, poručuje ministar Božinović. Problem je što većina njih kroz Hrvatsku samo želi proći na putu prema Zapadu. Ne traže azil, zbog čega se odlučuju na ilegalne prijelaze. 

- Europska unija mora jasno reći na što je spremna i onda će te procedure biti jasnije i tim ljudima koji dolaze, izjavio je Božinović.

Posljednjih je godina uhićeno više od 4000 krijumčara ljudi. Protiv 22 policijska službenika za koje se sumnja da su nezakonito postupali prema migrantima, provedena su istraživanja.

- EU države više nisu spremne primiti veliki broj migranata iz drugih zemalja zbog toga što to za njih znači i sigurnosni i ekonomski problem, kazao je Božinović.

Dodao je da Hrvatska mora ili spriječiti ilegalne ulaske ili računati da će postati hot spot i zbrinuti velik broj migranata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!