Ekonomski analitičar: Bilo bi dobro da država reducira opću stopu PDV-a i trošarine

10.03.2023.

10:23

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Andrej Grubišić

Andrej Grubišić

Foto: HTV / HRT

Država će nastaviti subvencionirati cijenu plina za građane, kao i limitirati cijene, svim mogućim alatima tijekom ove godine. To je glavna poruka Vlade koja će idući tjedan javnosti i građanima predstaviti novi paket pomoći koji treba zaustaviti pad životnog standarda, ali održati i konkurentnost gospodarstva. I dok se čekaju detalji mjera i kako će one izgledati, prve najave komentirao je u emisiji "Studio 4" ekonomski analitičar Andrej Grubišić

- Sklon sam poreznim rasterećenjima u svim, a posebno ovakvim uvjetima. Snižena stopa PDV-a je dobra mjera, a još bolje bi bilo da se reducira opća stopa PDV-a, da se reduciraju trošarine, da država odustane od poreza na ekstradobit, te da svim poslovanjima, uključujući i onim koji plaćaju porez na dobit 18 posto, a veliki su poslodavci, reducira porez na dobit na 10 posto i tako omogući među ostalim i povećanje plaća, naglasio je.

Grubišić ističe kako je protiv poreza na imovinu jer ne vidi kako će dodatno porezno opterećenje pomoći ljudima.

Smatra kako je potrebno reducirati poreznu diskriminaciju koja se pojavljuje u obliku PDV-a.

- Danas imamo situaciju da dobar dio napuhavanja cijena imovine proizlazi kreiranjem potražnje onih koji imaju relativno povoljni porezni tretman isključivo kao posljedica političkog dekreta, rekao je.

Grubišić smatra kako imamo političku sreću, koja ima pozitivne ekonomske reperkusije, stoga što možemo prisiliti porezne obveznike drugih zemalja EU da izdvajaju za nas.

- Ograničavanjem cijena ne potiče se konkurencija. Jedan od bitnih pritisaka za padanje cijena je velika konkurencija. Ako se intervenira na tržištu i ograničavaju se cijene -  to nije dovoljno atraktivno za konkurenciju i s time se radi velika diskriminacija, naglašava.

Dodaje kako se govori o zaštiti građana, a ne govori se o poduzetničkoj skupini koja ima velike štete. 

Grubišić smatra da je, tzv. narodna obveznica dobar potez koji neće, kako kaže, puno toga promijeniti u Hrvatskoj, ali ipak će taj instrument biti dostupan širim masama te se treba zadržati.

- Što se tiče situacije s poskupljenjem vode u Zagrebu, nemojte misliti da će država zaštititi ikoga od loše infrastrukture. To će plaćati građani i ponekad neće imati tople vode, govori i dodaje kako je sve u kompromisu. Ako se ne plaća više, neće biti obnove infrastrukture.

- Teško se oteti dojmu da tu nema ekonomske rasprave, već da je sve dominantno politička rasprava, naglašava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!