Počela je nova školska godina: prvašića manje, srednjoškolaca više

05.09.2022.

19:17

Autor: Dominique Bratović- Vela/Dnevnik/HRT

Prvi dan nastave u novoj školskoj godini

Prvi dan nastave u novoj školskoj godini

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Za oko 464.000 učenika danas je počela nova nastavna godina. Broj osnovnoškolaca približan je lanjskom, oko 310.000, s tim da se nastavio pad broja prvašića. Ove ih je godine oko 36.000, tisuću manje nego lani. Broj učenika prvih razreda pada posljednjih šest godina uzastopno. Nastavne godine 2016./2017. bilo ih je više od 42.000, a ove oko 36.000. No, zato je broj srednjoškolaca ove godine veći, i to za gotovo 11.000 u odnosu na prošlu. Malo ih je više od 154.000. 

Za razliku od prethodne dvije, ova nastavna godina počela je bez posebnih epidemioloških mjera. Dvije su ključne novosti: za oko 40.000 učenika osmih razreda uvode se nacionalni ispiti, a u osnovne se škole postupno uvodi nastava u jednoj smjeni.

Veselje i smijeh ispred škola, uzbuđenje za prvašiće, a čini se, još više za njihove roditelje.

- Imat ću nove prijateljice, sve u vrtiću su mi već dosadile, rekla je Rita, učenica 1. razreda, Šibenik.

- Više smo uzbuđeni od njega! Ne bojimo se, idemo dan po dan i rješavat ćemo po redu, rekla je Anita, majka iz Zagreba.

Iako broj prvašića u Hrvatskoj pada, ima ih manje od 36.000, u nekim manjim mjestima opiru se trendu. Tako su s radošću proširili Područnu školu Mravince za sad već 20 prvašića, a i na dubrovačkim otocima ima učenika.

- Upisana su četiri 1. razreda, ali je nešto manji broj učenika nego prethodnih godina. Veseli nas što na otocima ima učenika, na Koločepu i na Luci Šipanskoj su četiri učenika, rekla je Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik.

Nastava počinje bez novih mjera i epidemioloških ograničenja, uz oprez i nadu da će tako ostati što dulje.

- Djeca se vesele što će sjediti u paru, imali smo mogućnost da sjedi svaki za sebe, a sad sjede dvoje u klupi, to im je jutros bilo super, rekla je Dragica Kuzmić, učiteljica OŠ kraljice Jelene Solin, PŠ Mravince.

- Mi i dalje intenzivno, čiste se učionice i dezinficiraju, ako je učenik pozitivan ostaje kući i obavijesti razrednika, rekla je Ivana Mihaljević, ravnateljica OŠ Cvjetno, Osijek.

Nakon dvije i pol godine cjelovite obnove osnovnoškolci su se vratili u nekoliko zagrebačkih škola. Obnova 120 godina stare škole Dr. Ivana Merza stajala je 60 milijuna kuna.

- Danas imamo šest novih školskih objekata koji počinju s radom, i oko 2000 učenika će prvi put imati nastavu ili boraviti u učeničkom domu, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

U Glini srednjoškolci još jednu godinu počinju u modularnoj školi, ali napokon je počela cjelovita obnova srednje škole, vrijedna 18 milijuna kuna.

- U prva tri razreda je upisano 45 učenika, lani smo imali 30. Za svako dijete se valja boriti, za svako dijete smo se spremni boriti, rekla je Marija Magušić-Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina.

U strukovnim školama zadovoljni su većim interesom učenika. A nastava uživo pomoći će da se nadoknade zaostaci.

- Što se tiče znanja, mislim da nisu ostali uskraćeni, a što se tiče vještina, mislim da jesu. Ne možete vi njima online nastavom objasniti vještine, rekla je Snježana Žaja, iz Medicinske škole Šibenik.

Briga za osnivače škola bit će veći troškovi energenata i prehrane - svi nestrpljivo očekuju mjere Vlade koje bi trebale olakšati inflacijski udar. Nitko neće biti u hladnim učionicama, obećao je ministar obrazovanja.

- Na tim se rješenjima radi. Ona će biti prezentirana na sjednici Vlade. Možda je s plinom nešto kompliciranija situacija, pa zahtijeva malo osjetljivi pristup, ali kao što sam rekao, nitko neće ostati u hladnim prostorijama, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Ove godine osmaši će pisati nacionalne ispite iz 8 predmeta, a petaši iz 3 predmeta u 81 školi. Maturante čeka jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika, vraća se i ocjenjivanje eseja. U riječke i istarske osnovne škole uvodi se građanski odgoj.

- Nakon što počne nastava i bude im prezentiran građanski odgoj, vidjet ćemo kakav će biti interes, rekla je Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu IŽ-a.

Kao i svake godine uz početak nastave - policija poziva vozače na oprez jer - školarci su najmlađi sudionici u prometu.

Uvijek je lijepo kada učenici prvoga dana nastave uđu u novu ili potpuno obnovljenu školsku zgradu. Jedna takva je u Vukovaru. Ines Milanković rekla je da su 31 godinu nakon srpske agresije, u Vukovaru obnovljene sve osnovne škole, posljednja je bila Nikole Andrića koja je danas otvorena.

Tjaša Mađarević
, djelatnica škole, rekla je da su taj trenutak čekali mnogo godina.

- Svačije uzbuđenje je na vrhuncu, što djece, što roditelja, što nas nastavnika. Svi se danas radujemo, konačno da je naša nova škola otvorila svoja vrata. Učenici su oduševljeni, jako su pozitivni i jedva su čekali da uđu u školu, rekla je. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!