Počela obnova zagrebačke katedrale

27.10.2022.

Zadnja izmjena 19:12

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/M.M./P.F./HRT

Obnova zagrebačke katedrale

Obnova zagrebačke katedrale

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Do kraja lipnja trebala bi biti dovršena i prva faza obnove zagrebačke katedrale. Prvi nalazi pokazali su da su potrebni iznimno skupi zahvati, koji se ne odnose samo na vanjsku zamjenu kamena, nego i na statiku, konstrukciju te obnovu unutrašnjosti katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Prije tjedan dana počela je obnova zagrebačke katedrale, a danas je održana konferecija za novinare. Kompleks katedrale i Nadbiskupskog dvora naprije je oštećen u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., a novu štetu nanijeli su mu potresi u prosincu iste godine.

Nakon posljednjeg snažnog potresa okupili su se brojni stručnjaci koji rade na obnovi. U godinu dana napravili su oko 100 projekata. Skele na zagrebačkoj prvostolnici gledat ćemo još nekoliko godina.

- Svi projekti koji su potrebni da bi krenula obnova su predani. Znači više nema problema u čekanju neke dokumentacije. Krenuli su već i radovi, nabavka materijala itd, rekao je Damir Lazarević, autor koncepta konstrukcijske.

- Dakle sve ono što je vrijedno moramo sačuvati, a s druge strane za razliku od Bolleove generacije, moramo je bitno protupotresno ojačati, a to nije jednostavno. Ja procjenjujem da je ovo projektantima najzahtjevniji zadatak u profesionalnoj karijeri, rekao je Milan Crnogorac, glavni revident projekta konstrukcijske obnove.

Najzahtjevniji zadatak počinje s otklanjanjem oštećenja na konstrukciji katedrale koja su nastala zbog jakih potresa.

- Katedrala bi nakon obnove cjelovite trebala izdržati potres koji se dogodio u ožujku 2020.godine bez opasnosti za korisnike i vjernike u katedrali i oko katedrale, istaknuo je Lazarević.

Uz katedralu, radovi počinju i na Nadbiskupskom dvoru. I njegova obnova također će biti zahtjevna.

- Ovo nije tipično projektiranje. Ovdje cijelo vrijeme iza sebe imamo postojeći objekt i velike nepoznanice koje se skrivaju u povijesti tog postojećeg objekta, objasnio je Nikola Miletić, projektant sanacije i ojačanja Nadbiskupskog dvora.

Pr
vu fazu osigurano je oko 190 milijuna kuna, a trajat će do 30. lipnja.

- Nadam se da ćemo uspjeti, tu može biti u pitanju i nedostatak novca i koji mjesec jer su zahtjevi za intervencijama u konstrukciji izrazito veliki, smatra Crnogorac. 

Probleme stvara i inflacija.

- Ono što je bila cijena nekog rada prije 2 godine, sigurno nije danas. Kako će se razvijati to u budućnosti, kakvi će biti svjetski tokovi, koja će biti cijena goriva, cijena metala, cijena čelika, naglasio je Zlatko Koren, rektor katedrale i potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale.

Teško je prognozirati, no svi se nadaju da će se mise moći služiti kada završi prva faza obnove. Nakon što ona završi, nastavlja se cjelovita obnova koja će trajati nekoliko godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!