Pokladno jahanje u Ruščici pokraj Slavonskog Broda

20.02.2023.

10:21

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Običaj pokladnoga jahanja u Slavoniji

Običaj pokladnoga jahanja u Slavoniji

Foto: Dnevnik / HRT

Slavonci u ovo doba karnevala žive za pokladno jahanje! Ljubav prema konjima i tradiciji okupi i slavonsku mladost pa se, kao nekoć, selima ori pjesma i odjekuje topot gizdavih lipicanaca. Bili smo u Ruščici pokraj Slavonskog Broda.

S pjesmom krene gizdava povorka, a među jahačima sve više je mladih čuvara običaja. 


- Kada su stari graničari čuvali granicu na Savi i sad mi to održavamo. Da se to održi. Ali mi sad čuvamo schengensku granicu. Pošto više nema graničarske, našalio se Goran Tribić iz Slavonskog Broda. 


Ostala je ljubav prema konjima.  


- Zahtjevni su dosta. Sve moramo mi oko njih, od čišćenja kupanja, timarenja, rekla je Josipa Lucić iz Ruščice. 


Na poklade zato zablistaju. Konji okićeni, a momci i djevojke u nošnjama.


- Poznata je naša narodna nošnja jahača. Štrikani jankel plavi i šešir i fazanovo pero, kazao je  Mata Baboselac iz Donje Bebrine. 


Domaćinu pred čijom kućom zastanu srce zaigra.


- Ponosan sam! Ovo dočekati, prirediti sve ove jahače - ponos i dika, rekao je Tomislav Lucić, predsjednik Konjogojske udruge Lipicanac iz Ruščice. 


- Da se slavonska tradicija održi, da ovi konji ne odu u zaborav iako su neka moderna vremena, rekao je Tomislav Pendić, načelnik općine Klakar.


Tim više su dragocjena ovakva okupljanja.


- Volimo ići. I volimo se družiti sa kolegama konjarima i pogledamo druge konje kakve isto ljudi održavaju i vole, kazao je Željko Matijević iz Bodovaljaca. 


Jer sad su, kažu, samo za užitak i pokazivanje. Prkosni i ponosni poput Slavonije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!