Godinama plaća sve za vodu, a priključka nema

18.01.2023.

20:02

Autor: Josip Gavranović/Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT

Poskupljuje voda u Zagrebu

Poskupljuje voda u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik najavio je da će od ožujka voda poskupjeti za 15%. Razlog, tvrdi, nisu ni inflacija ni uvođenje eura, nego ulaganje u nove vodovodne cijevi. Što god da je razlog, voda je mnogim Zagrepčanima došla do grla. Pa čak i onima koji je i nemaju.


Darko Jambrović stanuje na zapadu Zagreba, 20 minuta vožnje od Trga bana Jelačića, ali u kući nema pitku vodu.

Čeka priključak za vodu unatoč tomu što sve redovito plaća već sedam godina. 

Za njega je apsolutno neopravdano povećavati cijenu, jer godinama plaća sve, a priključka za vodu nema.

Povećanje cijene vode Zagrepčani dočekuju u moru poskupljenja. Nisu sretni, plaće i mirovine više ne mogu pratiti rast cijena. 

Cijevi su trule i gubici u mreži su 50%, poručuju iz Holdinga. U vodovodnu mrežu nije se ulagalo više od sedam desetljeća. 

- Vodoopskrba jednostavno mora izaći iz te neodržive situacije i od 1. ožujka povećat će se cijena s dosadašnjih 2,3 eura na 2,34 eura, rekla je Sabina Cvitković, glasnogovornica Zagrebačkog holdinga.

Planira se povući oko 240 milijuna europskog novca, no i to neće biti dovoljno. 

- Moramo sufinancirati taj novac s 30% i zato nam je potrebno poskupljenje od 15%. I nema drugih opcija jer vodoopskrbna poduzeća moraju biti po zakonu samoodrživa, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački HDZ proziva gradonačelnika da odustane od najave pogotovo kada je i Vlada povukla uredbu o visini naknade za korištenje voda.

Mislav Herman, predsjednik GO HDZ-a, naglašava da je riječ o sramotnoj odluci te da na teret građana ne smije pasti vremenom dotrajala i u potresima oštećena vodovodna infrastruktura. 

HSLS smatra kako je povećanje od 5% dovoljno jer je, kažu, toliko potrebno da se pokrije trenutačni operativni gubitak poslovanja zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!