Porodiljne naknade u visini plaće, za tate obvezni dopust

01.10.2021.

20:34

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Najava nove demografske mjere

Najava nove demografske mjere

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će se pokrenuti postupak za ukidanje gornje granice za isplatu rodiljnih naknada. Plan je da se naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta izjednači s punom plaćom roditelja. To bi na snagu trebalo stupiti u drugoj polovini sljedeće godine.

Gospođa Anamarija Kovač je majka dvojice sinova, s trećim na putu. Dosad je primala različite iznose rodiljne naknade. 


- S prvim sinom sam primala u drugom dijelu porodiljnog dopusta, odnosno, drugih šest mjeseci, naknadu od 2.600,00 kn, to je bilo 2016. godine, a s drugim sinom sam 2018. godine primala naknadu od 3.900,00 kn, kaže Anamarija.


Sada bi trebala primati naknadu u visini svoje plaće, dosad je ona bila najviše 5600 kuna. 


- Razmatramo mogućnost kako bismo roditeljsku potporu usuglasili s visinom plaće naših korisnika, a to su zaposleni i samozaposleni roditelji, rekla je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.


Gospođa Kovač kaže kako će to uvelike olakšati financijsku situaciju drugih 6 mjeseci, te dodaje kako je razmišljala o tome da ide raditi nakon šest mjeseci.


Iako još nije definirano koliko bi to moglo stajati, iz Vlade uvjeravaju da će se novac naći. 

- Najvažnije je da Hrvatska opstane. Bez demografije, bez ljudi, sve ovo što ulažemo u ceste, poljoprivredu i ostalo ima manje smisla ako nas ima manje, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Kako bi se zakon uskladio s direktivama EU-a, za očeve će se propisati i obvezni 10-dnevni dopust od rođenja djeteta.


- Ovo je sjajna prilika da se očevima daje ono što im treba da se povežu s djetetom, smatra Daniela Drandić iz udruge RODA.


Prve najave su bile da će taj dopust trajati minimalno 15 dana i mi zaista urgiramo da se razmotri mogućnost da ipak traje 15 dana, a ne minimalno 10, dodaje Drandić.


Te mjere su nužne, poručuje demograf Stjepan Šterc te upozorava da ćemo na kraju ove godine imati prirodni pad od oko 25 tisuća ljudi.


- One neće bitno poboljšati demografsku sliku i neće bitno zaustaviti negativne demografske trendove, ali će biti pokazatelj da se toj problematici želi posvetiti ozbiljna pažnja, smatra Šterc.


- Bilo je konačno vrijeme da ne kažnjavamo žene kada uđu u porodiljsko razdoblje, dodaje.


Novi zakon trebao bi se donijeti u drugoj polovici iduće godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!