Muke sa zamjenama: Učitelja nema u školama, ali ih ima na burzi

11.02.2022.

19:49

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Nastava

Nastava

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Već godinama u našim školama muku muče sa zamjenama, a posebno sada, kada je u pandemiji velik broj bolovanja. Neki su prisiljeni nastavu pokrivati i nestručnim zamjenama. Što se čini da se nestručno pokrivena nastava svede na najmanju moguću mjeru istražila je Sunčica Findak.

Katarina je učiteljica razredne nastave, ali predaje matematiku u višim razredima osnovne škole. 


- Nemam punu satnicu, ali tek sam počela raditi. Sretna sam da mogu i ovdje raditi, svaki sat mi je dobrodošao, kaže Katarina Bunčić, učiteljica u OŠ "Anž Frankopan" u Kosinju.


Upravo profesora matematike, kojeg u ovoj školi zamjenjuje učiteljica, u našim školama kako se u narodu kaže "traži se svijećom".


Dekan PMF-a u Zagrebu Mirko Planinić potvrđuje da profesori matematike u IT sektoru mogu dobiti dvostruko veću plaću odmah na početku. Početna plaća asistenta ili profesora fizike ili matematike u školi je 5 tisuća kuna, a u IT sektoru ona iznosi 10 tisuća kuna, kaže.


Problema ima još, i sam se u to uvjerio sadašnji ravnatelj osnovne škole u Puli, kada je kao nastavnik radio u manjem mjestu na moru.


- Nažalost u manjim mjestima na moru vrlo je teško naći smještaj u trenutku kada je sezona, imao sam iskustvo da u 5. mjesecu nisam imao gdje stanovati, ističe problem ravnatelj OŠ Vidikovac u Puli, Predrag Dukić.


Učitelj ako se i odluči raditi u školi na otoku ili u priobalju, iz unajmljenog stana početkom turističke sezone može očekivati da ostane bez krova nad glavom. 


Marijana Martić, profesorica matematike u OŠ Granešina u Zagreb navodi kako pokušavaju "uskočiti" sa zamjenama gdje god je moguće.


U ovom trenutku je na Zavodu za zapošljavanje 2045 učitelja i profesora. Kako? Pitamo Ministarstvo, s jedne strane ih nema u školi, ali ih ima na burzi. Što će poduzeti?


- Trenutačno je u izradi i prijedlog novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim je predviđeno poticanje zapošljavanja mladih stručnjaka, ali i odredbe koje će omogućiti zapošljavanje stručnih umirovljenih učitelja i nastavnika na određeno vrijeme onda kada se na natječaj ne javi stručna osoba. Planira se i stipendiranje studenata u deficitarnim strukama (npr. matematika, fizika, kemija ) u iznosima više od 3000 kuna mjesečno, navodi se u odgovoru ministarstva.


Držimo palce da uspiju. Jer za ovakvo trenutačno stanje doista se moramo upitati kao Dobriša Cesarić u pjesmi: je li to san il' java?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!