Poziv sindikatima na razgovor

23.10.2019.

07:45

Autor: HRT/Hina/IMS

default error photo
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu da su se u Vladi usuglasili da će ministrica znanosti i obrazovanja zajedno s ministrima financija i rada u sljedećih nekoliko dana pozvati prosvjetne sindikate na razgovor.
O zahtjevima prosvjetara u Banskim dvorima razgovarali su premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Dogovoreno je da će resorni ministri pozvati sindikate javnih i državnih službi na razgovore o plaćama u petak i ponedjeljak.

- Danas smo se usuglasili da će ministrica obrazovanja zajedno s ministrom financija i ministrom rada u sljedećih nekoliko dana pozvati sindikate na razgovor i tražiti zajedničko rješenje iz ove situacije, poručio je Vrdoljak nakon sastanaka užeg kabineta Vlade.

Vrdoljak smatra da će se rješenje za štrajk prosvjetnih radnika pronaći u dijalogu, u kojem bi tema mogli biti koeficijenti složenosti poslova i osnovica plaće.

- Ne možemo dozvoliti da štrajk dezauvira sve dobro napravljeno u reformi, i to treba što prije zaustaviti, a to se najlakše može napraviti u razgovoru. Treba obnoviti dijalog i onda će se doći do rješenja. Naravno da su pored osnovice, na stolu sigurno i koeficijenti, naglasio je Vrdoljak.Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će u petak i ponedjeljak razgovarati sa sindikatima javnih i državnih službenika na temu osnovice.

Dodao je kako je premijerova najava o povećanju osnovice za 6,12 posto iduće godine svim javnim i državnim službenicima "vrlo izdašna ponuda" koja će imati "veliki efekt na proračun". No, ponovio je kako će to nastojati uklopiti u proračun.Uz osnovne i srednje škole, sutra se štrajka i na fakultetima i ostalim visokoškolskim ustanovama, institutima, knjižnicama. Sindikalisti traže korekciju koeficijenata za predavače, nenastavno osoblje i umjetničke suradnike.  U štrajk solidarnosti pozvani su i ostali zaposlenici fakulteta, a studenti će od svojih nastavnika saznati hoće li imati predavanja ili ne."Bećarac" pred Vladom

Deseti dan štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, sindikati su došli pred Vladu. Ponovili su da ne odustaju od zahtjeva za povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, a onda su uz pratnju harmonike izveli kulturno-prosvjedni nastup, kako su ga nazvali, band aida "Škola za život". Premijeru i Vladi otpjevali su bećarce.Po dolasku pred Vladu sindikalist Branimir Mihalinec rekao je da sutra štrajkaju Osječko-baranjska županija, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županija. Također je najavio da će "štrajkati onoliko dugo dok se ne riješi zaostajanja njihovih plaća".Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja izjavila je kako "Vlada želi kazniti njihovu kreativnost".

- Bez obzira na to što ministar rada govori da nije bilo prijetnji, da nije bilo na neki način pokušaja plašenja ljudi u sustavu, očito su upravo njegove riječi ojačale želju za štrajkom. Ojačale su želju za borbom za svoj materijalni i društveni položaj - poručila je.Divjak poziva na dijalog

Resorna ministrica Blaženka Divjak danas kaže da se mora otvoriti dijalog jer je, smatra, situacija sada ozbiljna.

- Mislim da je nama sada jako važno da se oko ove teme konačno otvori dijalog. I tu je moj imperativ, da tema koeficijenata za učitelje, profesore, nastavnike u školama mora biti prioritetna, jer situacija nam je sada ozbiljna. Tri, četiri dana zaostatka je nešto što stvarno stavlja naše učenike i učitelje u školama u težak položaj. Moj je imperativ da se otvori dijalog čim prije - poručila je ministrica.Štrajk u 36 škola

Sindikat Preporod objavio je da je danas u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Istarskoj županiji štrajk proveden u 36 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju podružnice tog sindikata.

Prema podacima pristiglim iz škola u Krapinsko-zagorskoj županiji štrajkalo je 67,85% zaposlenika, 80,00% u Varaždinskoj županiji, 79,78% u Koprivničko-križevačkoj županiji i 82,16% u  Istarskoj županiji. Od ukupno 886 članova Preporoda, u 36 osnovne i srednje škole na području ove 4 županije, u štrajku je sudjelovalo 661 članova, objavili su.

Glorija Ćorić-Alagić, nastavnica strukovnih predmeta iz Obrtničke škola Koprivnica kaže kako radi u školi 30 godina, ali nikad nije naišla na ovakav odaziv. Ako zabrane štrajk, smatra, to će izazvati još veći revolt. "Moje kolege vole svoj posao, oni su ga jako dobro isplanirali, oni znaju jako dobro kako će to nadoknaditi i na koji način, mi imamo i puno terenske nastave na koji način se može nadoknaditi, neće nam biti prvi puta!", poručuje pak Bibijana Šlogar, ravnateljica Gimnazije Antuna Gustava Matoša.Razgovarali smo i s Jasminom Dvorski, učiteljicom u IV. osnovnoj školi Varaždin, koja kaže kako je škola u kojoj radi sukladno kolektivnom ugovoru i prema svim važećim zakonskim odredbama osigurala dostojanstveni prihvat djece, ali bez mogućnosti organizacije odgojno-obrazovnog procesa.Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio je da će iduće godine povećati osnovicu za plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, no sindikati smatraju da se porastom osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.  I dalje inzistiraju na povećanju koeficijenta složenosti poslova za 6, 11 posto, tvrdeći da će se time ispraviti nepravda prema zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, čiji koeficijenti zaostaju za onima u drugim javnim službama.

Sindikalni čelnici tvrde da iz prosvjetnih redova dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješe problem zaostajanja njihovih plaća.

- Ekskluzivno HRejting: Što o štrajku u školama misle građani
- Marić: Koalicija složna - okvir proračuna i javnih financija je dobar
- Sutra štrajk u četiri županije i Band aid na Markovom trgu
- Aladrović: Želimo razgovor, a ne sudsku zabranu štrajka  
- Štrajk u svim školama, slijedi neplaćanje ili sudska zabrana?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!