19:30 / 15.02.2022.

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Predrag Pale za Dnevnik HTV-a: Nema sustava u koji se ne može provaliti

Predrag Pale

Predrag Pale

Foto: Dnevnik / HRT

Hakerski su napadi globalna svakodnevica. Ključno je znati kako se od njih zaštititi - uložiti u osobnu i naravno sigurnost kompanije. "Otac hrvatskog interneta" Predrag Pale gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio kako se zaštititi od hakerskih napada.Kad je riječ o zaštiti sustava, Predrag Pale kaže kako se radi o nerješivom problemu kad se gleda tehnički i teoretski.

- Nema sustava u koji se ne može provaliti. Puno brže razvijamo sustave, nego ih uspijemo testirati. Tek kad neka ideja padne kako nešto kompromitirati, onda za to treba tražiti rješenje. Mali korisnici, građani i tvrtke rade najčešće veliku grešku jer misle kako nisu bitni, da je njihovo računalo sporo i nema ozbiljne podatke. Danas kompjutere napadaju programi, a ne ljudi. Čim novo računalo uključite na mrežu, za nekoliko minuta će doći prvi napad. To rade roboti, programi koji skeniraju cijeli internet i traže. Oni traže greške i rupe u programima koje postoje mjesecima i godinama, rekao je Pale u uvodu.

"Resurs na internetu koji je interesantan nekome"

Rekao je da ako nemamo svježe zakrpe na svojem računalu i dobro postavljenu sigurnost, hakeri će provaliti.

- S našeg će računala napadati druge i onda nema njihovog traga. Zato što će kod nas ostaviti podatke koje ne žele čuvati kod sebe pa će dolaziti i skupljati ih jer su to ilegalni podaci. Koristit će naše računalo kako bi recimo računali digitalnu valutu. Iako nam je računalo slabo i mi smo beznačajni, mi smo resurs na internetu koji je interesantan nekome, rekao je. 

Odobrenje za korištenje Wi-Fi-ja

Pale je rekao kako mladi ne znaju da ako koriste susjedov Wi-Fi koji nije dobro zaštićen ili nema postavljenu šifru, a nisu dobili eksplicitnu dozvolu, po hrvatskim i europskim zakonima to je kažnjivo djelo i kažnjava se zatvorom.

- Mora se pitati susjed, je li smije koristiti Wi-Fi i susjed mora eksplicitno odgovoriti i dati odobrenje. Mediji podsvjesno šalju jednu podporuku da su mladi koji su "provalili" dobri, heroji i jako pametna djeca. Najčešće se radi o tome da su oni samo instrument. Djeca i ne znaju puno, ali ih netko navede na neko djelo, zato što na svoja računala dovode nedozvoljene podatke, rekao je.

Naglasio je kako nije teško surfati i naći čitav niz informacija i alata koji služe ta istraživanje i traženje rupa.

- Često na raznim forumima nalete na "dobronamjerne" osobe koje im kažu kako ima nešto dobro iz astronomije ili nekih drugih područja. Oni to tamo idu tražiti i pokupe neke informacije za koje ne znaju koje su i "dovuku" ih na svoje računalo na kojem ne ostaje trag pravog napadača, rekao je Pale.

Kriptovalute u virtualnom svijetu

Rekao je kako mladi sve češće koriste kriptovalute u virtualnom svijetu jer ako daju bankovni račun, on se može slijediti, a u kriptovalutama misle kako će ih biti teže pronaći.

Pale je rekao kako je broj uređaja koja su na internetu jako velik.

- Svaka slabost u njima se može iskoristiti. Zbog toga se smatra kako to počinje biti jedno od većih prijetnji. Malo je ljudi koji se bore protiv toga i nikad neće biti dovoljno, zaključio je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!