Prije 25 godina u Vukovar je iz Zagreba stigao "Vlak mira"

08.06.2022.

19:52

Autor: Matea Dominiković/Dnevnik/HRT

Franjo Tuđman u Vlaku mira

Franjo Tuđman u Vlaku mira

Foto: Dnevnik / HRT

Prije 25 godina na današnji je dan u Vukovar iz Zagreba stigao "Vlak mira". Taj je vlak na simboličan način označio povratak okupiranog grada u teritorijalni integritet Hrvatske.

Dok je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman gledao fotografije razminiravanja hrvatskog Podunavlja u vlaku mira iz Zagreba do Vukovara, rijetki su mirno sjedili. Mnogi i danas pamte njegov povijesni govor ispred Željezničkog kolodvora u Vukovaru.


- Pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi, poručio je Tuđman. 


Posljednji zapovjednik obrane Mitnice Filip Karaula s radošću se prisjeća tog dana. Za mnoge je to, kaže, bio povratak u voljeni grad. Predsjednikov poziv na mir ostao mu je posebno urezan u pamćenje. 


- Mirna reintegracija je fenomenalan potez, mnogi su i onda zazivali "idemo oružje, idemo se boriti". Svaki je život važan, kaže. 


Euforija se osjećala na svakom koraku, kaže nam vukovarski branitelj i bivši logoraš Ivan Lučić koji je tada radio u osiguranju.  


- Znate kad se vraćate doma nakon dugo godina, a vraćate se tamo gdje vam je ostalo sve. Onda imate taj način na koji srce drugačije kuca, kaže. 


Vijeću sigurnosti ideja o vlaku mira nije se posebno svidjela, tvrdi Vesna Škare Ožbolt, rukovoditeljica procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. No na kraju pristali su na lokomotivu i dva vagona. Vagona je na kraju bilo koliko i županija - 21. 


- Jacques Klein me nazvao bijesno i rekao: "Vesna, što smo se mi dogovorili?" Nemate mu što reći kad je dogovor jasan. Onda sam se izvukla na nekakav nesporazum na engleskom, kaže Škare Ožbolt. 


Odnosi srpske nacionalne manjine i Hrvatske danas su korektni, smatra Škare Ožbolt. Voljela bi da je tako i na drugoj strani, s hrvatskom manjinom u Srbiji, ali nije, zaključuje. A jedan od Tuđmanovih prvih ljudi od povjerenja 25 godina poslije kaže - svi su strateški ciljevi ispunjeni. 


- A što se tiče ostaloga, nikad dovoljno demokracije, nikad dovoljno pravne države, nikad dovoljno borbe za bolji i kvalitetniji život. To je zadaća svih vlada. Predsjednik bi bio zadovoljan, kaže Mate Granić, ministar vanjskih poslova 1991.-2000.

Hrvatska će u siječnju postati i članica eurozone, od strateških ciljeva čeka se još ulazak u Schengen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!